Dostupni linkovi

Pomak u kontroli i readmisiji ilegalnih migranata koji borave u BiH


Migranti u naselju pored Sarajeva, 26. avgust, 2020.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) napravilo je novi pomak u kontroli i mogućoj readmisiji ilegalnih migranata koji borave u BiH u zemlje njihovog porijekla, saopšteno je iz tog Ministarstva.

S obzirom na to da najveći broj migranata u BiH dolazi sa područja Pakistana, navodi se, ministar sigurnosti Selmo Cikotić susreo se sa ambasadorom Islamske Republike Pakistan u BiH, Muhammadom Khalid Rao.

Poseban fokus bio je na saradnji dvije države u upravljanju kretanjima migranata i otklanjanja negativnih posljedica njihovog boravka na prostoru BiH.

Ukazano je na važnost potpisivanja Sporazuma o readmisiji između BiH i Pakistana, koji je pokrenut još 2010. godine.

Nakon toga, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je obavijestilo Ministarstvo sigurnosti da je vlada u Islamabadu izrazila razumijevanje i spremnost za potpisivanje ovog važnog sporazuma za BiH.

„Ovaj prvi pozitivan odgovor došao je kao rezultat novog pristupa Ministarstva sigurnosti BiH, da se problemi migrantske krize rješavaju kroz upotrebu međunarodnih mehanizama i jačanje partnerskih odnosa sa državama koje su izvor migracija.“, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti.

Na ovaj način, kako se navodi u saopštenju, stvaraju se pravne i praktične pretpostavke za redmisiju, odnosno povratak migranata iz Pakistana koji ilegalno borave u BiH.

XS
SM
MD
LG