Dostupni linkovi

Vučić: Stav Srbije je apsolutno poštovanje Dejtonskog sporazuma


Sastanak državnog vrha Srbije sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i državnim funkcionerima RS-a u Beogradu

„Stav Srbije je apsolutno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma“, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare posle sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske u Beogradu.

Vučić je rekao da i ga je srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik obavestio o problemima i onome što on smatra kršenjem Dejtonskog sporazuma na štetu RS, i da je sa njim imao razgovor i u četiri oka.

"Mislim da ne moram da govorim kolikom nam je stalo ne samo do dobrih odnosa sa RS, nego i do RS uopšte. Rekao sam da je moj stav apsolutno poštovanje Dejtonskog sporazuma. Očuvanje mira i stabilnosti je od suštinskog značaja za Srbiju i za RS. Na pretnje ratom moramo da odgovaramo mirno, strpljivo i trpeljivo. Mi ne smemo da učestvujemo u toj igri, nego da poštujemo sporazume koje smo potpisali", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da su razgovarali i o dokumentima koje mu je rukovodstvo bosanskohercegovačkog (bh.) entiteta Republika Srpska uputilo u danima uoči sastanka.

„Ja nisam mogao da ulazim u sve detalje, da budem iskren, ali sam pažljivo saslušao. Mi smo svaku reč u dokumentu koji smo dobili bezbroj puta pročitali i i dalje radimo i pravimo analize“, rekao je Vučić koji je naveo i da je od Milorada Dodika dobio više pitanja vezanih za status RS-a.

„Odgovorio sam mu na svako pitanje i rekao da je očuvanje mira od suštinskog značaja“, rekao je Vučić dodavši da će Srbija i Republika Srpska nastaviti sa „konkretnim akcijama i saradnjom“.

Dodatna finansijska pomoć Srbije RS-u

Vučić je, govoreći o saradnji sa RS najavio i da će Srbija, pre kraja tekuće godine i početkom 2021. uputiti dodatnu finansijsku podršku tom bh. entitetu, čiji će iznos biti naknadno saopšten.

Predsednik Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić sastali su se u u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike u Beogradu sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Miloradom Dodikom, predsednicom Republike Srpske (RS) Željkom Cvijanović i predsednikom Vlade tog bosanskohercegovačkog (bh.) entiteta Radovanom Viškovićem.

Nakon razgovora, Vučić je rekao i da Republika Srbija i Republika Srbija nameravaju da zajedno završe aerodrom u Trebinju i da bi „prvi avion trebalo da poleti do marta 2022. godine“.

Vučić je ponovio da je Srbija zainteresovana da postane vlasnik aerodromu Trebinju, i da upravlja njime.

Zajednički praznik

Vučić je rekao i da su na sastanku doneli odluku o zajedničkom prazniku Srbije i RS-a koji će zvati Dan Srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i koji će se obeležavati na dan kada je probijen Solunski front, 15. septembar.

Predsednik Srbije je rekao i da će Srbija i Republika Srpska usaglasiti svoje školske programe, da će đaci imati zajednički Bukvar, a da će deca zajedno ići na školske ekskurzije.

Najavio je i da će u Srbiji biti donet Zakon o zaštiti srpskog jezika i ćiliričnog pisma, a da će u Republici Srpskoj, zbog ustavnih ograničenja, to biti za nijansu drugačije formulisano, ali da će biti doneta zajednička deklaracija o očuvanju jezika i pisma.

Uoči današnjeg sastanka, iz Banja Luke su zvaničnom Beogradu, kao osnov za razgovore, upućeni zaključci Narodne skupštine Republike Srpske i stavovi Vlade RS-a.

U tim zaključcima Skupštine Republike Srpske ta zakonodavna institucija obavezuje predstavnike tog bh. entiteta u institucijama Bosne i Hercegovine da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.

Jedan od zaključaka je i da Republika Srpska - strana potpisnica svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BIH, samim tim i Aneksa IV koji je Ustav BiH.

Jedan od dokumenata je i „Informacija u vezi sa antidejtonskim delovanjem Ustavnog suda BiH“, koji je entitetski parlament usvojio na vanrednoj sednici održanoj 17. februara.

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić na konferenciji u Beogradu 26. avgusta 2020.
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić na konferenciji u Beogradu 26. avgusta 2020.

Dodik: Obavestio sam o kršenjima Dejtona


Član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je posle sastanka u Beogradu da je „politika Srbije i Republike Srpske politika mira“ i da Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, mora da bude upoznata sa dešavanjima u vezi sa sporazumom.

Dodik je izjavio da je Vučiću preneo kako „bošnjačko rukovodstvo u Sarajevu pokušava da od Republike Srpske napravi ljušturu i da ona bude devastirana“.

On je rekao da je plan da se obaveste druge zemlje o, kako navodi, „kršenju Dejtonskog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine i da visoki predstavnik kreira politike koje idu u pravcu dalje razgradnje Republike Srpske“.

"Mi ne tražimo ništa nego da se sprovedu Dejtonski sporazum i Ustav BiH. Dejtonski sporazum onako kako piše. Ne tražimo ništa više", poručio je Dodik i rekao da je njegova obaveza da brani status Republike Srpske.

On je poručio da na dnevnom redu Republike Srpske nije separacija i da "ne postoji tajni dogovor između njega i Vučića o otcepljenju Republike Srpske", već poštovanje međunarodnog sporazuma, "koji se zove Dejtonski sporazum".

Dodik je rekao i da je pitao kako se u međunarodnoj zajednici dozvoljava odvajanje Kosova, a da Republika Srpska ćuti i ne progovara o svom statusu.

On je poručio da Republika Srpska ne može ostati bez prava donetih na nivou međunarodne zajednice i poručio da je neodrživo da se nastavi sa kršenjem prava Republike Srpske.

Dodik je poručio „da su svesni da su ustavne promene umanjivanje prava Republici Srpskoj“.

Sastanak delegacija RS i Srbije održan je u trenutku kada je najavljen novi sastanak delegacija Beograda i Prištine u Vašingtonu, koji će, prema ranijim najavama, najverovatnije biti održani 4. septembra.

Upitan na konferenciji u Beogradu da li očekuje da se u Vašingtonu prave poređenja sa Republikom Srpskom, Vučić je rekao da takve informacije nema i da će tema biti ekonomija.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ne traži da se i o njoj razgovara tokom sastanaka Beograda i Prištine u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG