Dostupni linkovi

Banja Luka proslijedila dokumente za sastanak u Beogradu


Narodna skupština Republike Srpske, 11. novembar 2019.
Narodna skupština Republike Srpske, 11. novembar 2019.

Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske (RS) i stavovi Vlade tog bosanskohercegovačkog (bh.) entiteta, upućeni su iz Banja Luke zvaničnom Beogradu, kao osnov za razgovore zakazane za srijedu, 26. avgusta u glavnom gradu Srbije.

Šta je poslano u Beograd?

Jedan od dokumenata je ˝Informacija u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH˝, koji je entitetski parlament usvojio na vanrednoj sjednici održanoj 17. februara.

U zaključcima Skupštine Republike Srpske ta zakonodavna institucija obavezuje predstavnike tog bh. entiteta u institucijama Bosne i Hercegovine da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.

Jedan od zaključaka je i da Republika Srpska - strana potpisnica svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BIH, samim tim i Aneksa IV koji je Ustav BiH.

"Narodna skupština RS potvđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sistem suprotno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BIH, a koji je ugovor međunarodnog karaktera", navodi se u jednom od zaključaka.

Drugi dokument koji je poslan u Beograd je ˝Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske˝, koji je usvojen u NSRS na posebnoj sjednici održanoj 11. i 12. novembra prošle godine.

Tada je usvojeno 20 zaključaka, među kojima i onaj koji govori o pravu Republike Srpske na samoopredjeljenje.

"Narodna skupština RS, kao najvažnije načelo Dejtonskog sporazuma i njegovog Aneksa 4 ističe prava konstitutivnih naroda u skladu sa principima Ustava BiH i međunarodnih dokumenata koji promovišu prava naroda, a koji su dio ustavnog sistema u BiH, uključujući i pravo na samoopredjeljenje, što u okvirima Dejtonskog sporazuma podrazumijeva očuvanje dejtonske strukture i široke autonomije entiteta", jedan je od zaključaka koji je usvojen.

U zaključcima se pored ostalog traži reakcija međunarodne zajednice i potpisnika Dejtona na donošenje akata koji, kako se navodi, razgrađuju sporazum, a odbacuju se bonska ovlaštenja visokog predstavnika te se traži i ukidanje kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Šta je Dodik proslijedio Vučiću?

Poznato je da je zaključke Skupštine RS Dodik ranije dostavio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

"Ono što se nalazilo u zaključcima Narodne skupštine i stavovima Vlade u vezi sa statusom Republike Srpske i atidejtonskim ponašanjem visokih predstavnika, međunarodne zajednice i Ustavnog suda je dokument koji je dostavljen Vučiću", rekao je Dodik, 22. avgusta, agenciji SRNA.

Dan ranije, vijest je potvrdila i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović nakon sastanka Glavnog koordinacionog tima Republike Srpske (čine ga predsjednik Vlade RS Radovan Višković, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović).

Prema njenim riječima, dokument ne tretira pitanje Kosova, ali tretira pitanje Republike Srpske, koje je opet dovela u vezu sa pitanjem statusa Kosova.

"I ako negdje postoje određena rješenja koja se gledaju u paketu, onda bi moglo da se kaže da su i ovo pitanja koja treba posmatrati u paketu", naglasila je Cvijanović novinarima u Banjaluci.

Vučić o Dodikovom pismu

Aleksandar Vučić, na konferenciji za medije, 22. avgusta u Beogradu, na pitanje novinara o dokumentima koji su mu dostavljeni iz Republike Srpske je odgovorio da je te papire dva puta pročitao, ali da se o njima neće izjašnjavati dok ne razgovara sa Dodikom.

„U sredu (26. avgusta) u Beograd dolaze član Predsedništva BIH Milorad Dodik, predsednica i premijer Republike Srpske Željka Cvijanović i Radovan Višković i tada ću sa njima o tome razgovarati“, rekao je Vučić.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, izjavio je 23. jula tokom posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Banjaluci, da će 'Republika Srpska napisati stav o tome da je nemoguće razgovarati o eventualnom odvajanju Kosova ili nekom posebnom statusu, a da se u tome ne razgovara i o nekom posebnom statusu Republike Srpske.'

“I zato vidimo da u tom planu može da se poveže ta vrsta našeg interesa. Smatramo da Kosovo ne može da bude priznata međunarodna država na način kako to neke zemlje u svijetu prihvataju, a ako idemo s pozicije ovih koji to prihvataju, onda naravno i Republika Srpska trebalo bi da ima isti tretman”, izjavio je Dodik.

Sastanak delegacija RS i Srbije održava se u trenutku kada je najavljen novi sastanak delegacija Beograda i Prištine u Vašingtonu, koji će, prema ranijim najavama, najverovatnije biti održani 4. septembra.

XS
SM
MD
LG