Dostupni linkovi

Vučić o sastanku u Vašingtonu: Beograd spreman za sve opcije


Javnost će biti upoznata sa svime što se događa: Aleksandar Vučić
Javnost će biti upoznata sa svime što se događa: Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak uveče da su u toku pripreme za sastanak sa predstavnicima Kosova u Vašingtonu i da se ne zna šta će tačno biti agenda, osim da će se pričati o ekonomiji.

U intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RTS) Vučić je rekao da će zvanični Beograd biti spreman za sve opcije i da će se odluke donositi na mudar način.

Moguće prisustvo predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trampa, kako kaže Vučić, govori da su “moguće možda i još neke ideje”.

"Mogu da kažem ljudima u Srbiji da nemam sumnje da će to za delegaciju koju vodim i sve nas biti besane, ne lake noći, ali da znamo svoj zadatak", rekao je Vučić.

Naglasio je da će javnost biti upoznata sa svime što se događa i da ništa neće biti sakriveno.

Povodom poređenja sa sporazumom Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Vučić je rekao da niko nije nudio razmenu teritorija, niti bilo šta slično, te da čeka da vidi koji su predlozi.

"Šta god ko govorio i mislio, mi ćemo biti spremni za sve opcije. Znamo svako selo i svaki sporazum, za razliku od onih koji dolaze a ne znaju ni koje smo sve sporazume potpisali. Ali ja ih nikad ne potcenjujem", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže ima mnogo ljudi u zemlji koji bi opsovali predsednika Amerike, ali dodaje da on to ne može da uradi jer bi ugrozio interese Srbije.

"Posebno zato što je ovaj predsednik naklonjeniji Srbiji nego neki drugi predsednici SAD", naveo je Vučić.

Povodom sastanka u Vašingtonu zakazanog za 4. septembar, premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti iz redova Demokratskog saveza Kosova (DSK) se u Prištini sastao sa liderima koalicionih partnera iz Alijanse za budućnost Kosova Ramušem (Ramush) Haradinajem i Socijaldemokratske inicijative (NISMA) Fatmirom Ljimajem (Fatmir Limaj).

Nakon sastanka, koji je održan 24. avgusta, novinarima se obratio Fatmir Ljimaj koji je rekao da je Kosovo spremno da učestvuje u dijalogu sa Srbijom sa jasnim ciljevima, te dodao da se neće voditi razgovori na tehničkom nivou, već će tražiti međusobno priznavanje između dve zemlje.

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdualaha Hotija u Beloj kući, koji je bio zakazan za 2. septembar, pomeren je na 4. septembar iz, kako je Radiju Slobodna Evropa potvrđeno u Nacionalnom savetu za bezbednost, organizacionih razloga.

Susret predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci) i predstavnika Srbije, koji je na inicijativu Ričarda Grenela (Richard), specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Srbije i Kosova, trebalo da bude održan 27. juna u Vašingtonu, otkazan je nakon što je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu obelodanilo optužnicu za ratne zločine protiv Tačija.

XS
SM
MD
LG