Dostupni linkovi

Dijalog sa Srbijom glavna tema sastanka koalicionih partnera na Kosovu


Premijer Kosova Avdulah Hoti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić
Premijer Kosova Avdulah Hoti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Dijalog sa Srbijom i predstojeći sastanak u Vašingtonu između lidera Kosova i Srbije bili su glavna tema sastanka između vladajuće koalicije održanog 24. avgusta u Prištini.

Premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti iz redova Demokratskog saveza Kosova se sastao sa koalicionim partnerima iz Alijanse za budućnost Kosova Ramušem Haradinajem i Socijaldemokratske inicijative (NISMA) Fatmirom Ljimajem (Fatmir Limaj).

Nakon sastanka novinarima se obratio samo lider NISMA-e Fatmir Ljimaj koji je rekao da je Kosovo spremno da učestvuje u dijalogu sa Srbijom sa jasnim ciljevima, te dodao da se neće voditi razgovori na tehničkom nivou, već će tražiti međusobno priznavanje između dve zemlje.

"Još jednom je potvrđeno da su načinjeni kompromisi ukidanjem taksi na uvoz robe iz Srbije, čime su ispunjeni uslovi za nastavak dijaloga. Idemo na dijalog radi priznanja", rekao je Ljimaj.

Naglasio je i da na sastanku nije bilo reči o poziciji predsednika Kosova.

U međuvremenu, opozicioni Pokret Samoopredeljenje je ocenio da aktuelna Vlada vodi Kosovo ka štetnom sporazumu sa Srbijom.

Takođe, opoziciona Demokratska partija Kosova, treća po snazi u kosovskom parlamentu, je napomenila da u Skupštini Kosova neće biti ratifikovan sporazum koji nije u skladu sa Ustavom i interesima građana.

Inače, sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdualaha (Avdullah) Hotija u Beloj kući, koji je bio zakazan za 2. septembar, pomeren je za dva dana, na 4. septembar.

XS
SM
MD
LG