Dostupni linkovi

Navaljni uputio žalbu Evropskom sudu zbog Rusije 


Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljni

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni (Alexei Navalni) podnio je u petak žalbu protiv Rusije u Evropskom sudu za ljudska prava kako bi osporio istragu o pranju novca za koju kaže da su vlasti otvorile kako bi spriječili njegove političke aktivnosti.

Ruski istražitelji otvorili su slučaj provin Navaljnijeve Antikorupcijske fondacije prošlog avgusta nakon što je pozvao ljude da učestvuju na skupovima koji su prerasli u najveći protestni pokret u Moskvi zadnjih godina.

U utorak je Navaljni, najistaknutiji opozicioni političar u Rusiji izjavio da njegovi bankovni računi kao i računi njegove uže obitelji ispražnjeni i zamrznuti, što je on, kako prenosi Reuters, povezao sa istragom.

"Više puta sam se suočavao sa progonom ruskih vlasti zbog svojih političkih aktivnosti", rekao je Navaljni u komentarima Evropskom centru za zagovaranje ljudskih prava koji zastupa njega, kao i njegove saveznike u ovom slučaju.

Navaljnijeva glasnogovornica Kira Yarmysh izjavila je da su žalbu podnijeli u petak.

"Beskrajne pretrage, zapljena opreme i zamrzavanje bankovnih računa, uveliko su ometali naše aktivnosti", rekao je Navaljni.

U septembru su policijski službenici sproveli masovne racije po kućama i kancelarijama Navaljnijevih pristalica. U decembru su pretražili njegovo sjedište u Moskvi.

Rusko ministarstvo pravosuđa je u oktobru prošle godine službeno označilo Navaljnijevu antikorupcijsku skupinu kao 'stranog agenta' što znači da može biti podložna provjerama kao i birokratskim nadzorom.

Navaljniju je 2018. godine zabranjeno da se kandiduje za predsjednika tokom izbora zbog ranijih presuda čije optužbe odbacuje.

XS
SM
MD
LG