Dostupni linkovi

Najveći hitovi Navaljnog


FBK se uglavnom oslanjao na javno dostupne informacije, poput dokumenata o vlasništvu kao i fotografija i video snimaka s društvenih medija, da razotkrije korupciju.

Ruski opozicioni aktivista Aleksej Navaljni najavio je da će zatvoriti svoju Fondaciju za borbu protiv korupcije (FBK), koja je razljutila oligarhe i zvaničnike svojim istragama, pošto je insajder iz Kremlja dobio veliku tužbu za klevetu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Navaljni je, međutim, rekao da će uskoro osnovati novu organizaciju da nastavi rad na razotrkivanju korupcije u najvišim nivoima ruske vlade.

"Nije šala. Nije marketinški trik. Fondaciju za borbu protiv korupcije koju sam osnovao pre devet godina uskoro će oduzeti Putinov kuvar i njegovi prijatelji", naveo je aktivista na Tviteru (Twitter) 20. jula.

FBK je prošle godine izgubila na sudu posle tužbe za klevetu od 88 miliona rubalja (1,2 miliona dolara) koju je podneo Jevgenij Prigožin, insajder u Kremlju poznat kao "Putinov kuvar". Navaljnova fondacija je optužila njegovu katering kompaniju da je služila obroke u moskovskim školama koji su izazvali trovanja hranom.

FBK trenutno ima 7.607 sponzora koji mesečno doniraju novac. Taj novac bi otišao Prigožinu ako FBK ne bi bila ugašena, naveo je Navaljni u tvitu.

"Umesto bivšeg FBK-a, pravimo novo pravno lice i nastavićemo da radimo", navela je na Tviteru portparolka Kira Jarmiš.

Tokom devet godina svog postojanja, FBK je imao ključnu ulogu u razotkrivanju korupcije u Rusiji, praveći desetine video filmova o detaljnim istragama o oligarsima, vladinim zvaničnicima, direktorima državnih kompanija i njihovim prijateljima i rođacima.

Putin je tokom više od 20 godina vlasti na funkciji predsednika ili premijera, proširio državnu kontrolu nad medijima, uključujući i nacionalnu televiziju, gušeći njihov rad i pretvarajući ih u glasnike Kremlja.

Time je beskompromisan istraživački rad ostavljen nezavisnim kućama poput FBK-a, koja se u velikoj meri oslanja na javno dostupne informacije, poput imovinskih dokumenata, kao i fotografija i video snimaka objavljenih na društvenim medijima, da bi razotkrila korupciju.

Sledi pet najpopularnijih video priča u produkciji FBK-a.

Medvedevljeve vile

Pedesetominutni video "Ne zovi ga Dima" istraživao je bogatstvo premijera Dmitrija Medvedeva koji je sebe predstavljao kao političara više sklonog liberalnim vrednostima i borca protiv korupcije.

Objavljen u martu 2017. godine, video je prikupio 35 miliona pregleda, što je ekvivalentno četvrtini ruskog stanovništva, i više nego duplo od bilo kog drugog videa u produkciji FBK-a.

Istraga je počela pošto je ruski haker 2014. godine upao u Medvedevljevov telefon i objavio naizgled bezazlene razmene poruka, uključujući informacije o tome kako je kupovao tehnološke uređaje na internetu, kaže Navaljni u uvodu.

Sledeći internet trag koji je ostao iza podataka o kupovini, Navaljni i njegov FBK tim kažu da su otkrili poslovno carstvo u tajnom vlasništvu Medvedeva preko neprofitnih organizacija, uključujući vile, jahte i vinograde.

Medvedev je "lud za novcem i elitnim nekretninama, a ne za gedžetima kako smo svi mislili", kaže Navaljni u videu. Premijer je "jedan od najbogatijih pojedinaca naše zemlje i jedan od njenih najkorumpiranijih zvaničnika".

Medvedev je demantovao navode i rekao da je Navaljni "podlac", dodajući da bi komentarisanje video snimka samo koristilo aktivisti.

Tužilac i njegovi sinovi


Druga najpopularnija istraga FBK-a, sa 12 miliona pregleda, fokusirana je na državnog tužioca Jurija Čajku i njegovu porodicu.

Film u trajanju od 43 minuta, objavljen u decembru 2015, optužuje dva sina Čajke da su koristili zaštitu ljudi podređenih ocu da se ilegalno obogate.

FBK je naveo da su porodica Čajka i visoki zvaničnici u državnom tužilaštvu imali poslovne veze sa zloglasnom bandom koja je godinama terorisala mali grad na jugu Rusije. Vođe bande su 2010. godine osuđene za ubistvo 12 ljudi, uključujući četvoro dece.

Čajka je navode opisao kao "plaćeni napad" koji je finansirao Vilijam Brauder (William Browder), britanski državljanin rođen u SAD, koji je bio istaknuti investitor u Rusiji, pre nego što mu je zabranjen ulazak u tu zemlju 2005. godine. Brauder je imao ključnu ulogu u usvajanju zakona u SAD i evropskim državama koje njihovim vladama daju ovlašćenje da uvedu sankcije ruskim državljanima zbog korupcije i kršenja ljudskih prava.

Film tvrdi da je Artjom Čajka, koji ima stalno prebivalište u Švajcarskoj, nelegalno privatizovao industrijske objekte i kompanije u Rusiji što mu je omogućilo kupovinu luksuznog hotela u Grčkoj i vile u Švajcarskoj.

U filmu se takođe navodi da je drugi Čajkin sin, Igor, koji poseduje nekoliko velikih ruskih preduzeća, nezakonito pobedio na državnim tenderima za građevinske i razvojne projekte u Rusiji.

Oligarh i nastavnica seksa

Istraga FBK-a pod nazivom "Jahte, oligarsi, devojke" prati postove na društvenim medijima samoproklamovane seks instruktorke iz Belorusije Anastasije Vašukevič – pod imenom Nastja Ribka – da poveže ruskog tajkuna Olega Deripasku s jednim od glavnih spoljnopolitičkih zvaničnika u zemlji.

Video FBK-a, koji koristi postove Vašukevič, izgleda da prikazuje kako je tadašnji potpredsednik vlade Sergej Prihodko raskošno ugošćen na Deripaskinoj jahti 2016. Njih dvojica takođe deluju kao da razgovaraju o američkoj politici.

U video filmu iz februara 2018, koji je prikupio više od 11 miliona pregleda, Navaljni tvrdi da se Prihodkov boravak na jahti Deripaske praktično svodi na primanje mita od oligarha. On je takođe naveo i izuzetno vredne nekretnine koje Prihodko poseduje u Moskvi i oko nje.

Nakon što je FBK objavio video, Vašukevič je uhapšena na Tajlandu pod optužbom za kršenje zakona o radu i potom deportovana. Privedena je po dolasku na moskovski aerodrom u januaru 2019. Posle oslobađanja se na kraju vratila u rodnu Belorusiju.

Putinovo utočište

U video filmu "Tajna Putinova dača", objavljenom u avgustu 2017, navodi se da ruski predsednik za odmor koristi veliki letnjikovac na ostvu blizu finske granice.

Na imanju od 50 hektara, koje se nalazi na ostrvcu Lodočni, nedaleko od grada Viborg, u zalivu severno od Finskog zaliva, nalazi se nekoliko kuća i helidrom.

U videu, koji ima više od 10 miliona pregleda, Navaljni kaže da podaci o zemljišu pokazuju da imanje pripada Olegu Rudnovu, Putinovom prisnom saradniku iz Sankt Peterburga koji je bio na čelu kompanije Baltik medija grupa.

Rudnov je bio i na čelu druge kompanije koja je pripada drugom Putinovom prijatelju, klasičnom muzičaru Sergeju Rolduginu, za kojeg se u istraživačkom projektu "Panamski papiri" navodi da je preko njega išao deo Putinovog tajnog bogatstva.

Mišustinove pare

Jedna od poslednjih istraga Navaljnog bavila se novim premijerom Mihailom Mišustinom, kojeg je Putin u januaru postavio umesto Medvedeva.

Bliska porodica Mišustina, koji je prethodno nadzirao rusku federalnu poresku službu, poseduje imovinu u Moskvi i njenoj okolini vrednu 2,8 milijardi rubalja (40 miliona dolara), uprkos činjenici da je ceo život radio za vladu.

Mišustin je tvrdio da je bogatstvo većinom zaradio tokom dvogodišnjeg rada u privatnoj moskovskoj investicionoj kompaniji od 2008. do 2010. Novac je onda uložen u bankarske depozite s velikim kamatama, tvrdi on.

Video, objavljen 28. januara, ima više od devet miliona pregleda.

XS
SM
MD
LG