Dostupni linkovi

Pobunjeni vojnici u Maliju uhapsili zvaničnike vlade


Vojska Malija, ilustrativna fotografija
Vojska Malija, ilustrativna fotografija

Vojnici u Maliju pojačali su aktivnosti u gradu Kati u utorak, 18. sugusta, i u pobuni pritvorili visoke vojne časnike, pobuđujući strah od državnog udara nakon višemjesečnih antivladinih demonstracija u kojima se zahtijeva predsjednikova ostavka.

Nije odmah bilo jasno ko stoji iza najnovijeg nemira u Maliju, ali je značajno da su nemiri izbili u istoj vojarni odakle potječe državni udar 2012. godine.

U obližnjem glavnom gradu Bamaku, vladini zvaničnici napustili su svoje urede dok su naoružani ljudi počeli pritvarati dužnosnike, uključujući državnog ministra financija Abdoulaye Daffea.

"Dužnosnici su uhićeni – potpuna je konfuzija", rekao je službenik Ministarstva unutarnje sigurnosti u Maliju, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti jer nije ovlašten razgovarati s novinarima, javlja Reuters.

Nije odmah bilo poznato gdje je bio predsjednik Ibrahim Boubacar Keita kada su izbili neredi.

Predsjednik, koji je bio demokratski izabran, ima široku podršku bivšeg kolonizatora Francuske i drugih zapadnih saveznika.

Oko 100 prosvjednika koji su pozivali predsjednika da odstupi okupili su se u podne u Bamaku u znak podrške pobunjenim vojnicima.

Regionalni blok poznat kao ECOWAS koji posreduje u trenutnoj političkoj krizi Malija pozvao je vojnike da se odmah vrate u svoju kasarnu u Katiju, koji je udaljen samo 15 kilometara od predsjedničke palače u glavnom gradu.

Sjedinjene Države rekle su da su zabrinute zbog situacije koja se razvija u Maliju, gdje francuske trupe i mirovne snage Ujedinjenih naroda rade na stabilizaciji zemlje usred pobune.

Militantne grupe jačaju u Africi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

"Sjedinjene Države protive se svim neustavnim promjenama vlasti, bilo na ulici ili od snaga sigurnosti", napisao je na Twitteru je J. Peter Pham, specijalni izaslanik State Departmenta za regiju Sahel.

Dramatični događaji u utorak imali su zabrinjavajuću sličnost s događajima koji su doveli do vojnog udara 2012., koji je naposljetku pokrenuo godine haosa u Maliju kada je uslijedio vakuum vlasti i omogućio islamskim ekstremistima da preuzmu kontrolu nad sjevernim gradovima.

Konačno, vojnom operacijom koju je predvodila Francuska džihadisti su sklonjeni, ali oni su se samo pregrupirali i zatim proširili domet tokom Keitinog predsjedanja.

Godine 2012. u vojnom logoru Kati izbila je slična pobuna kada su vojnici započeli nerede i zatim provalili u oružnicu.

Nakon što su uzeli oružje, kasnije su se uputili na sjedište vlade koju je predvodio Amadou Haya Sanogo.

Sanogo je kasnije bio prisiljen predati vlast civilnoj prijelaznoj vladi koja je tada organizirala izbore.

Čovjek koji je pobijedio na izborima za 2013. godinu – sadašnji predsjednik Malija – suočio se sa sve većim pritiskom da odstupi kako njegova nepopularnost raste.

Regionalni posrednici pozvali su Keitu da podijeli vlast u vladi jedinstva, ali su to brzo odbacili opozicijski čelnici koji su rekli da se neće zaustaviti dok Keita ne odstupi.

XS
SM
MD
LG