Dostupni linkovi

Osoba ubijena u demonstracijama u Maliju protiv predsednika zemlje


Mirovne snage UN-a, MUNISMA, patroliraju gradom Gao, Mali, avgust 2018.

Najmanje jedna osoba ubijena je u Bamaku, glavnom gradu Malija, tokom demonstracija hiljada opozicionara koji pozivaju na ostavku predsednika zemlje Ibrahima Bubakara Keite, javljaju bolnički izvori i izvori u kancelariji premijera, javio je AFP.

Dežurni lekar u bolnici Gabrielo Ture u Bamaku rekao je da su zabeležili jednog mrtvog u mrtvačnici, a to je potvrdio i zvaničnik iz kancelarije premijera.

Danas (10. jul) su u organizacije koalicije Pokreta petog juna, formiranog od verskih vođa, političara i civilnog društva, organizovali treće velike demonstracije u poslednjih godinu dana u glavnom gradu zemlje.

Incidenti su izbili posle okupljanja hiljada demonstranata posle velike molitve petkom, dva dana posle govora umirenja šefa države.

Blokirani su javni mediji i mostovi u jasnom znaku eskalacije u protestima.

Program je u prekidu na dve javne televizije od večeras, prenosi novinar Frans presa. Za sada se ne zna zašto je nastao prekid, ali se dogodio kada su demonstranti uputili ka sedištu javne televizije i zauzeli dvorište, prenose izveštači Frans presa.

Drugi demonstranti blokirali su dva od tri mosta u gradu.

Požari su se pojavili na nekim mestima gde se pale gume. Demonstranti su takođe došli ispred zgrade Skupštine.

Glavna opoziciona ličnost u koaliciji protiv predsednika Keite, koga podržava međunarodna zajednica u njegovoj borbi protiv ekstremista od kada je došao na vlast 2013. je imam Mahud Diko, koji se smatra vrlo uticajnim.

Partneri Malija strahuju da će ove demonstracije dalje pogoršati nestabilnost zemlje već suočene od 2012. na ekstremističke napade pomešane sa pet godina međuetničkog nasilja.

XS
SM
MD
LG