Dostupni linkovi

Britanski ambasador u BiH: Omogućiti CIK-u neometan rad


Glasački listići tokom općih izbora 2018. godine.
Glasački listići tokom općih izbora 2018. godine.

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Bakalar u četvrtak 13. avgusta godine s ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthew Fieldom razgovarao je na temu izazova koji se odnose na provedbu preostalih izbornih aktivnosti kao i na samu provedbu izbora u okolnostima pandemije COVID-19.

„Tema sastanka je bila organizacija i provedba Lokalnih izbora 2020. godine u BiH. Obostrano je izraženo zadovoljstvo činjenicom da će lokalni izbori biti održani i u Gradu Mostaru, prvi put nakon 2008. godine, čime će se ispuniti jedan od uvjeta iz 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji, u kojim se pod tačkom 1., između ostalog, nalazi i prioritet da se osigura održavanje izbora u Mostaru“, navodi se nakon sastanka u saopštenju Centralne izborne komisije.

„Velika Britanija u potpunosti podržava njihov važan rad koji treba osigurati da građani dobiju priliku da se njihov glas čuje“, napisao je ambasador Matthew Field na svom Twitter profilu.

Na sastanku je zaključeno da su predstojeći izbori u BiH, a posebno održavanje lokalnih izbora u Gradu Mostaru važan trenutak za europski put Bosne i Hercegovine.

U toku dana oglasila se i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, koja je pozdravila aktivnosti koje se poduzimaju s ciljem sankcioniranja nezakonitosti u izbornom procesu.

„Ohrabruju posljednji uspjesi pravosuđa postignuti u istragama i procesuiranju izbornih prevara. Time se štite građanske slobode i prava, ali i doprinosi transparentnosti izbora“, napisano je na zvaničnom Twitter profilu Ambasade SAD-a u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG