Dostupni linkovi

CIK BiH: Za izbore u Mostaru prijavilo se 47 političkih subjekata


Za lokalne izbore u Mostare prijavilo se 47 političkih subjekta, saopšteno je u petak 7. augusta iz Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH).

Rok za prijavu istekao je u 16 sati.

"Centralnoj izbornoj komisiji je podneseno 38 prijava političkih stranaka i devet prijava nezavisnih kandidata za učešće na lokalnim izborima 2020. godine u Gradu Mostaru", navedeno je.

Prijave će biti provjerene i ovjerene za one subjekte za koje se utvrdi da su ispunili zakonom propisane uslove. Nakon toga se stiču uslovi za podnošenje prijava za ovjeru koalicija odnosno listi nezavisnih kandidata, objasnili su iz CIK-a.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je 23. jula izbore za Gradsko vijeće Grada Mostara i oni će biti održani 20. decembra ove godine.

U Gradsko vijeće birat će se 35 vijećnika iz 7 izbornih jedinica, od toga je 6 gradskih područja te sa centralne gradske liste.

Lideri Lideri Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) Bakir Izetbegović i Dragan Čović potpisali su u Istočnom Sarajevu 17. juna Sporazum o Mostaru.

Nakon toga izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na izbore u Mostaru usvojene su u Parlamentu BiH.

Lokalni izbori u Mostaru su posljednji put održani 2008. godine. Od tada do danas stranke na vlasti u tom gradu - SDA i HDZ BiH - nisu se mogle dogovoriti oko novih izbornih pravila, a nakon što je Ustavni sud BiH 2010. godine poništio posebna izborna pravila koje je nametnuo Ured visokog predstavnika (OHR) 2004. godine.

XS
SM
MD
LG