Dostupni linkovi

Borelj pozvao beloruske vlasti da prekinu nasilje i otpočnu dijalog


Hapšenje demonstranta u Minsku
Hapšenje demonstranta u Minsku

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj pozvao je danas beloruske vlasti da preknu nasilje i da se bez odlaganja "vrate na put pravog i demokratskog ponašanja".

U blogu objavljenom na sajtu EU Borel je rekao da beloruske vlasti moraju da prekinu nasilje, oslobode sve arbitrerno pritvorene osobe i otvore dijalog sa društvom, a ukoliko to ne urade Unija će morati da "preispita svoje odnose" sa Belorusijom i "preduzme sankcije protiv odgovornih za nasilje, arbitrerna hapšenja i falsifikaciju izbornih rezultata".

"Mi naravno podržavamo suverenitet i nezavisnost Belorusije ali ne možemo da razvijamo naše odnose ignorišući flagrantna kršenja ljudskih prava i političkih sloboda," napisao je Borelj.

On je ukazao da se EU svuda zalaže za demokratiju i ljudska prava i da mora da spreči podrivanje tih prava.

Borelj je rekao da situacija u Belorusiji postala pitanje koje jako zabrinjava.

Podsetio je da je posle predsedničkih izbora u nedelju Aleksandar Lukašenka i beloruske vlasti moraju da prekinu represiju protiv beloruskog naroda i otvore pregovore sa širim društvom.

On je ukazao da su poslednjih meseci Belorusi jasno pokazali da teže za demokratijom i poštovanjem ljudskih prava i da je "znatna politička promena" preduslov za dalji razvoj odnosa između EU i Belorusije.

Šef evropske diplomatije je naveo istorijat odonsa EU i Belorusije, ukazujući da je posle Hladnog rata jedan od glavnih ciljeva evropske spoljne politike bio razvoj uzajamno korisnih odnosa sa istočnim susedima.

Podseća da su u godinama posle dolaska Aleksandra Lukašenke na vlast 1994. osnovne slobode i demokratski principi otvoreno ignorisani i kršeni. EU je tada uvela restriktivne mere ali je 2015. Belorusija krenula pozitivnim putem i beloruske vlasti odigrale konstruktivnu ulogu u ukrajinskoj krizi odbijajući da odobre sankcije koje je Rusija uvela Ukrajini, i olakšale postizanjem sporazuma iz Minska.

Posle toga EU je uputila znatnu pomoć Belorusiji ali poslednjih meseci, kako je naveo, "došlo je do postepenog pogoršanja demokratskog procesa i demokratskih prava uoči predsedničkih izbora".

"Represija se pojačala protiv političkih protivnika i nezavisnih medija, blogera i aktivista," nvaodi se u tekstu.Ukazuje se da na ove izbore prvi put nisu blagovremeno pozvani posmatrači OEBS-a.

"Pogoršanje političke klime kulminiralo je u izborima koji nisu bili ni slobodni ni pošteni. Usledio je izliv rerpresivnog nasilja kada je narod Belorusije hrabro pokazao svoje nepoverenje u objavljeni rezultat i svoju želju za promenom," rekao je Borelj.

On je za petak sazvao sastanak šefova diplomatija članica EU na kome će biti reči o stanju u Belorusiji.

XS
SM
MD
LG