Dostupni linkovi

Nobelovka Aleksijevič za RSE: Lukašenka ‘objavio rat’ beloruskom narodu


Dobitnica Nobelove nagrade za književnost Svetlana Aleksijevič

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost Svetlana Aleksijevič osudila je brutalno policijsko nasilje nad demonstrantima širom Belorusije, ističući da su "vlasti objavile rat protiv svog naroda," te da bi predsednik Aleksandar Lukašenka trebalo da se povuče sa funkcije kako bi sprečio krvavi građanski rat.

"Povucite se dok ne bude prekasno, pre nego što gurnete narod u užasni ambis, ambis građanskog rata," rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) 72-godišnja književnica.

"Niko ne želi krvoproliće. Jedino vi želite vlast, a vasa želja za vlašću zahteva krv," istakla je Aleksijevičeva.

Ona je dodala da je šokirana nasiljem i brutalnošću policije prema mirnim demonstranima, uključujući prema grupi žena u Minsku i drugim gradovima.

Po njenim rečima, beloruski građani su "apsolutno sigurni" da je Lukašenka izgubio izbore od Svetlane Tihanovskaje, koje je bila primorana da napusti zemlju i ode u Litvaniju u trenutnku kada je podnosila žalbu u Centralnoj izbornoj komisiji na zvanične rezultate.

"Niko ne vidi oko sebe one koji vole Lukašenka, one koje ga podržavaju kao što su to činili u prošlosti. Kako neko može da veruje tom čoveku nakon što vidi šta se dešava na našim ulicama?" pita se Aleksijevičeva.

Ona takođe sugeriše da je Lukašenka možda doveo u Minsk pripadnike ruske policije za razbijanje demonstracija – OMON – kako bi ugušio proteste.

"Vidimo skoro nečovečan, satanski bes sa kojim OMON deluje i teško je poverovati da je reč o beloruskom OMON-u," smatra Aleksijevič.

"Čini mi se da beloruski momci ne bi bili u stanju da na taj način biju sopstvene majke i sestre," istakla je.

"To nije stvarno. U manjim gradovima, gde se svi međusobno znaju, druge jedinice OMON-a odbijaju da tuku ljude. Međutim, ovde u Minsku se dešava nešto nestvarno," kazala je Aleksijevičeva za RSE.

Ona je pohvalila Tihanovskaju, novajliju na političkoj sceni koja je do skora brinule o svojoj deci kod kuće, ukazujući da je učinila mnogo i ostala "simbol žeđi za promenama, žeđi za novim životom, žeđi za poštenjem."

Aleksejivičeva je istakla da je zahvalna Tihanovskoj i njenim saradnicima zbog "očuvanja našeg dostojanstva."

"Jednostavno osećam istinsku ljubav prema svom narodu u poslednjih nekoliko sedmica. To je potpuno drugi narod i potpuno nova snaga u njemu," kazala je Aleksijevičeva.

Ona smatra da je sada nemoguće za Lukašenku da se povuče bez posledica jer je prolivena krv.

Aleksijevičeva je dobila Nobelovu nagradu 2015. zbog njenih radova u kojima je opisala strahote rata i života pod represivnim sovjetskim režimom, uključujući pogrešnu reakciju i zataškavanje nuklearne katastrofe u Černobilu 1986.

XS
SM
MD
LG