Dostupni linkovi

Radovanović: Broj preminulih od korone u Srbiji prikriven


Radi se o najvećoj podvali u istoriji srpske medicine dugoj 800 godina: Zoran Radovanović
Radi se o najvećoj podvali u istoriji srpske medicine dugoj 800 godina: Zoran Radovanović

Epidemilog Zoran Radovanović izjavio je 11. avgusta da ne odstupa od ranije izrečenog stava da je bilo prikrivanja stvarnog broja preminulih od korone u Srbiji, nazivajući to "trgovinom mrtvima".

"I dalje smatram da se radi o najvećoj podvali u istoriji srpske medicine dugoj 800 godina", rekao je Radovanić za list Danas, odgovorajući na navode gradskog odbora Srpske napredne stranke iz Šapca da radi u skladu sa političkim interesima predsednika opozicione Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.

Navodeći da nije "Đilasov čovek", Radovanović je rekao da takve napade ne vredi komentarisati jer je u pitanju ista matrica koju vladajuća stranka upotrebljava da se razračuna sa neistomišljenicima.

Šabački odbor SNS je u saopštenju 6. avgusta naveo da je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, koji je i čelnik lokalnog Kriznog štaba za vanredne situacije, angažovao kao savetnika Radovanovića "koji još nije dokazao da ima licencu za obavljanje poziva, a u borbi protiv virusa ističe se pre svega borbom protiv republičkog Kriznog štaba i služenjem niskim političkim interesima Dragana Đilasa".

"Ja kao savetnik ne donosim nikakve odluke. Gradonačelnik Šapca može za različite oblasti da se konsultuje sa različitim ljudima. Uostalom ako tako gledamo, da li premijerka Ana Brnabić, koja rukovodi delom Kriznog štaba zaduženog za borbu protiv epidemije, ima licencu", rekao je Radovanović.

On je rekao i da želi da veruje da njegove kolege koje su deo Kriznog štaba dele isti sistem vrednosti sa njim i da ih je stid toga što su stavljeni u isti koš sa ljudima koji govore ovakve stvari, misleći na navode SNS-a.

Radovanović je od članova Kriznog štaba krajem jula tražio izvinjenje javnosti „zbog netačnih podataka o broju obolelih i umrlih od bolesti COVID-19“.

Više od 2.800 lekara potpisalo je otvoreno pismo „Ujedinjeni protiv COVID-19“, u kojem od Vlade Srbije traže smenu Kriznog štaba.

Takođe, jedan od zahteva je i da se "organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od COVID-19 u opštoj populaciji i među zdravstvenim radnicima".

Prve sumnje dela građana u zvaničan broj preminulih i zaraženih koronom u Srbiji, pobudio je tekst Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

Prema istraživanju BIRN-a, podaci iz baze Instituta za javno zdravlje "Batut" u koju su novinari imali uvid, pokazuju da su u Srbiji od 19. marta do 1. juna od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period.

XS
SM
MD
LG