Dostupni linkovi

EU donirala respiratore bolnicama u Trebinju i Mostaru


Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg i šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler

Šef Delegacije Europske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH), ambasador Johann Sattler uručio je u ponedjeljak 6. jula medicinsku opremu bolnicama u Trebinju i Mostaru.

Sattler je za bolnicu u Trebinju uručio dva respiratora i rendgen aparat čija je vrijednost 233.300 KM (116.000 eura).

Delegaciju EU u Trebinju je dočekao ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić.

Šef Delegacije EU u BiH, ambasador Johann Sattler i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić
Šef Delegacije EU u BiH, ambasador Johann Sattler i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić

Nešto ranije, Sattler je Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar uručio četiri respiratora, vrijedna 177.000 KM (88.000 eura).

Na doniranim respiratorima u Mostaru zahvalio je pročelnik Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB Mostar, prim.dr. Zoran Karlović te premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg.

Pratite:

Iz Delegacije EU u BiH je saopćeno da je posjetom ambasadora Sattlera Mostaru započela i isporuka 20 ultrazvučnih aparata koje je donirala EU za potrebe medicinskih ustanova širom BiH.

Sattler je upozorio da kriza izazvana korona virusom nije gotova, te da cifre zaraženih opet rastu. Kazao je kako je važno slijediti smjernice i savjete medicinskih stručnjaka i kriznih štabova, kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze.

Nabavku ove opreme je finansirala EU u okviru pomoći BiH za hitne medicinske potrebe u okviru COVID-19. Kompletna pomoć BiH je sedam miliona era u okviru projekta Razvojni program UN u BiH.

XS
SM
MD
LG