Dostupni linkovi

Više od 40 policajaca povređeno na protestima u Berlinu


Više od 45 policajaca povređeno je u talasu demonstracija u Berlinu u subotu, 1. avgusta, uključujući i proteste protiv mera ograničenja u borbi protiv COVID-19, saopštila je policija.

Tokom protesta u subotu uhapšene su 133 osobe, dok novih manjih okupljanja ima i u nedelju, prenosi AFP.

Prema procenama policije, oko 20.000 ljudi učestvovalo je, kako prenosi ova agencija, u demonstracijama i levice i desnice u Berlinu. Na ulicama su bili i aktivisti protiv vakcina, aktivisti "teorija zavere" i pristalice krajnje desnice, piše AFP.

Demonstranti, od kojih većina nije nosila maske i nisu poštovali fizičku distancu od 1,5 metar koliko je propisano u Nemačkoj, išli su u povorci ka Brandenburškoj kapiji.

Policija je počela da ih rasteruje još popodne, ali stotinak njih je ostalo do kasno uveče.

Demonstracije u Berlinu, 1. avgust
Demonstracije u Berlinu, 1. avgust

Policija je podnela prijavu protiv organizatora događaja zbog "nepoštovanja higijenskih pravila".

U odvojenim antifašističkim demonstracijama u berlinskom okrugu Nojkeln, demonstranti su bacali kamenje na policiju, ispaljivali rakete za vatromet i oštetili dva policijska vozila i kancelariju jedne lokalne stranke.

Ukupno 1.100 policajaca bilo je raspoređeno u subotu na mestu oba protesta.

U nedelju se nekoliko stotina demonstranata ponovo okupilo kod Brandenburške kapije, prenosi novinar AFP-a. Većina je nosila maske i poštovala rastojanje od drugih.

Vlasti Nemačke su alarmirane zbog ponovnog širenja zaraze, a političari su kritikovali subotnji skup, ocenjujući ga neodgovornim.

"Da, protesti bi trebalo da budu mogući i u ovo doba korona virusa, ali ne na taj način", rekao je ministar zdravlja Jens Špan (Jens Spahn), ističući potrebu da se poštuju proglašene sanitarne mere.

U Nemačkoj je registrovano više od 211 hiljada zaraženih korona virusom, dok je preminulo 9.154 ljudi.

XS
SM
MD
LG