Dostupni linkovi

Nemačka: Grantovi za brži razvoj vakcine protiv korone


Testiranje jedne od potencijalnih vakcina protiv korona virusa u SAD, arhivska fotografija
Testiranje jedne od potencijalnih vakcina protiv korona virusa u SAD, arhivska fotografija

Nemačka je odobrila grantove za tri biotehnološke kompanije kako bi im pomogla da ubrzaju razvoj potencijalnih vakcina protiv korona virusa, ali ministarka za istraživanje Anja Karliček naglašava da injekcija verovatno neće biti dostupna široj javnosti do sredine naredne godine.

U Nemačkoj je registrovan rast broja novih slučajeva i direktor instituta "Robert Koh", koji prati razvoj pandemije, Lotar Viler za to okrivljuje nemar građana.

"Ne trebamo očekivati čudo. Moramo da nastavimo sa pretpostavkom da će vakcine za širu javnost biti dostupne najranije od sredine naredne godine", rekla je Karliček i pozvala ljude da održavaju fizičku distancu i nose maske.

Svi pričaju o vakcini Univerziteta Oksford
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00

Prema njenim rečima, savetnici vlasti preporučili su da grantovi iz fonda vrednog 750 milijardi evra za razvoj vakcina budu dodeljeni firmama "BioNteh", "KjurVak" i "IDT Biologika" koji rade na vakcinama protiv virusa korona.

Sve tri firme su, kako prenosi Rojters, "obećavajući kandidati, ali da se očekuju problemi tokom faze testiranja jer treba doći do efikasne i bezbjedne vakcine".

U Nemačkoj je do 29. jula registrovano pozitivno 207.960 osoba, a više od 9.133 je umrlo.

XS
SM
MD
LG