Dostupni linkovi

Krizni štab u Sarajevu strahuje od broja novozaraženih virusom u narednih 14 dana


Prizor s sarajevske Baščaršije, 28. juli
Prizor s sarajevske Baščaršije, 28. juli

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS) saopštio je u subotu (1. august) da su zabrinuti za period od narednih 14 dana, koliko traje period inkubacije, nakon bliskih kontakata koji su se desili tokom Kurban-bajrama u Bosni i Hercegovini.

"Posebno zabrinjava činjenica da su mlađe osobe i stanovništvo srednje životne dobi najčešće prvooboljeli u porodicama, koji zatim prenose dalje virus na članove porodice", navodi se u saopštenju iz press Službe KS-a.

Dodaje se da su prema podacima epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo KS-a, zabilježeni slučajevi osoba koje imaju simptome, poput povišene temperature, kašalja, slabosti, a koji se blagovremeno ne izoliraju od svojih ukućana, pa čak i odlaze na posao i imaju bliske fizičke kontakte.

"Zbog bliskih fizičkih kontakata na radnom mjestu, evidentirana je pojava klastera oboljelih unutar institucija i radnih organizacija. Ovo je posebno vidljivo u posljednje vrijeme, unatoč tome što je naredbama propisano svim pravnim i fizičkim osobama, koje zapošljavaju više od 20 uposlenika, da donesu krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu korona virusa (COVID-19)", dodaje se u saopštenju.

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS-a apeluje na građane Kantona Sarajevo da tokom preostalih dana Kurban-bajrama izbjegavaju velika porodična okupljanja, bliske kontakte, posebno ljubljenje i grljenje.

"Da na mjestima visokog rizika prijenosa virusa kao što su vjerski obredi i vjerska događanja, javni gradski prijevoz, okupljanja u zatvorenim prostorima, zatim svadbeni saloni, plaže i bazeni, obavezno nose zaštitne maske i drže fizičku distancu on najmanje 1,5 metara", piše u saopštenju.

XS
SM
MD
LG