Dostupni linkovi

Sarajevo će dobiti izolatorij za oboljele od COVID-19 u krugu Opšte bolnice


Sarajevo
Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo (KS) dala je saglasnost na odluku da se objekat bivšeg Armijskog medicinskog centra u krugu Opšte bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" privremeno može koristiti za potrebe izolatorija KS.

U izolatoriju će biti smješteni pacijenti iz tog kantona koji su zaraženi korona virusom.

Prethodno je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) 2. jula donijela odluku da Zavodu za javno zdravstvo KS da na korištenje taj objekat za potrebe izolatorija te saglasnost za adaptaciju objekta u svrhu njegovog prilagođavanja.

Vlada KS je, na sjednici održanoj u srijedu, 29. jula, zadužila kantonalni Zavod za izgradnju da odmah pristupi realizaciji ovog projekta, s ciljem što bržeg privođenja planiranoj namjeni ovog objekta.

Da bi izolatorij profunkcionisao, potreban je i dodatni kadar, rečeno je nedavno za Radio Slobodna Evropa (RSE) te da ga oni nemaju.

Dr. Hasan Tanović, član Upravnog odbora Opšte bolnice, za RSE je tada rekao kako na tržištu nema dovoljno ljekara specijalista koji bi odgovorili ovom zahtjevu.

"Ostalo je nedefinisano, i kada se osposobi ovaj izolatorij, koji ljekari će raditi u njemu. Mi smo imali nedavno konkurs na kojem smo tražili deset ljekara koji su nam potrebni da bismo po novim pravilima Kriznog štaba radili sedam dana u sedmici 24 sata, a prijavilo se samo dvoje”, rekao je Tanović i dodao kako je jedno od rješenja da se dio ljekara iz Kliničkog centra Sarajevo preraspodijeli za rad u izolatoriju.

Inače, na području Federacije BiH, zdravstveni sektor se nalazi na nivou deset kantona. To znači da svaki od njih ima vlade, odnosno ministarstva zdravstva koja finansiraju zdravstvene ustanove na području tih kantona.

U prethodna 24 sata u Bosni i Hercegovini 10 osoba je preminulo, dok je korona virus zabilježen kod 383 novozaražene osobe, što je najveći broj oboljelih u jednom danu od početka pandemije korona virusa u BiH.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova sa današnjim danom u BiH je od korona virusa preminulo ukupno 316 osoba, dok je broj zaraženih prešao brojku od 11 hiljada.

XS
SM
MD
LG