Dostupni linkovi

NVO pisale Srbiji zbog uslova u ustanovama socijalne zaštite


Vlada Srbije trebalo bi da prikupi i objavi podatke o broju zaraženih i preminulih od posledica zaraze korona virusom u ustanovama za osobe s invaliditetom, navelo je u otvorenom pismu premijerki Ani Brnabić šest domaćih i međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom prava osoba sa invaliditetom.

Ove organizacije, među kojima je i Human Righs Watch, navode da se bez transparentnih i kompletnih podataka ne mogu razumeti posledice pandemije COVID-19 po osobe su smeštene u ustanovama socijalne zaštite.

"Vlada Srbije nije pružila jasne ni sveobuhvatne podatke o ukupnom broju potvrđenih zaraženih i smrtnih slučajeva. Vlasti su objavile podatke koji pokazuju da je 30. aprila bilo 574 zaraženih osoba koje žive u rezidencijalnim ustanovama, uključujući one za osobe s invaliditetom. Nadležni su 28. jula objavili da je u tim ustanovama zaraženo 180 osoba", navodi se u pismu.

"Ne zna se broj osoba s invaliditetom u ustanovama širom Srbije koje su preminule ili zaražene korona virusom", rekao je irektor organizacije Inclusion EuropeMilan Šverepa, navodi se u saopštenju.

"Na primer, ne znamo koliko je osoba preminulo od 574 zaraženih koliko ih je identifikovano 30. aprila. To je veoma zabrinjavajuće", napomenuo je on.

Na osnovu zvaničnih podataka za 2019. godinu, više od 14.512 odraslih i dece, uključujući osobe s invaliditetom, živi u državnim ustanovama socijalne zaštite, navodi se u saopštenju.

Organizacije naglašavaju da su od aprila upućena pisma Vladi, Ministarstvu rada i Institutu za javno zdravlje „Batut“, u kojima se traže informacije o preduzetim merama za sprečavanje širenja virusa u ustanovama socijalne zaštite i ukupnom broju zaraženih i preminulih.

"Vlada, Ministarstvo i "Batut" nisu pružili tražene informacije", stoji u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su "osobe s određenim oblicima invaliditeta, poput onih koji utiču na kapacitet pluća, kao i starije osobe, izložene većem riziku od teških oblika bolesti i smrti usled COVID-19".

Napominje se i da su osobe s invaliditetom koje žive u ustanovama socijalne zaštite "lišene i slobode kretanja i napuštanja ustanova, kao i mogućnosti da im članovi porodice ili druge osobe dođu u posetu".

"Osobe s invaliditetom koje žive u ustanovama socijalne zaštite su u većoj izolaciji nego ikad", rekla je Maša Pavlović iz Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S.

"Vlada Srbije trebalo bi da osigura da bilo kakve restrikcije kretanja i poseta budu srazmerne, te da pored zaštite osoba s invaliditetom i osoblja ustanova od rizika izlaganja virusu, u obzir uzmu i njihovu potrebu za porodicom i povezanošću, i pravo na slobodu", dodala je ona.

U pismu se ističe i da bi Vlada "trebalo i da razvije usluge u zajednici, tako da deca s invaliditetom mogu da odrastaju u porodicama, a osobe s invaliditetom da žive samostalno uz odgovarajuću podršku".

"Srbija bi trebalo da prekine s praksom primoravanja dece i odraslih osoba s invaliditetom da žive u ustanovama", naveo je Erik Rozental, direktor organizacije Disability Rights International.

Ministarstvo: Niz netačnih informacija

Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja ocenilo da je u otvorenom pismu, koje potpisuje i organizacija Human Rights Watch, iznet „niz netačnih informacija“.

"Ističemo da Ministarstvo postupa odgovorno, transparentno i u interesu građana u vezi sa sprečavanjem širenja korona virusa i zaštite korisnika i radnika od zaražavanja", navodi se u saopštenju.

Ministar Zoran Đorđević naveo je da je reč o "tendencionom nizu laži" koje su objavljene u želji da se naruši ugled Srbije.

On je dodao i da Ministarstvo ništa ne skriva i da se na sajtu Ministarstva svakodnevno objavljuju podaci o broju zaraženih i izlečenih u ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare.

Direktorka "Batuta" Verica Jovanović rekla je na konferenciji za novinare Kriznog štaba da su podaci "na neki način dostavljeni", a da sami zahtevi često podrazumevaju da se daju ne samo brojevi, već i analiza i objašnjenje u skladu sa strukom, i da će Institut dostaviti sve odgovore.

XS
SM
MD
LG