Dostupni linkovi

Predrag Kon: Nisam učestvovao u lažiranju podataka o koroni


Epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije Predrag Kon objavio je na svom Fejsbuk nalogu da "nema ni govora da je učestvovao u bilo kakvoj zaveri ili svesnom lažiranju bilo kojeg podatka" tokom pandemije korona virusa u Srbiji.

Na taj način on je reagovao na navode profesora Zorana Radovanovića, koji je od članova Kriznog štaba tražio izvinjenje javnosti „zbog netačnih podataka o broju obolelih i umrlih od bolesti COVID-19“.

"Sve vreme radim na tome da se do kraja raščiste greške, posebno u oblasti informatičke podrške, sa kojom smo, na ovaj način, radili prvi put. Jedinu odgovornost koju prihvatam je što sam bio na planiranom odmoru od 10. do 19. juna", poručio je Kon.

Po povratku, podsetio je Kon, 20. juna napisao je pismo upozorenja Vladi, "jer teškoće u radu sa bazom COVID-19, po izjavi mojih saradnika, počinju sredinom juna, pre toga ih nije bilo".

"Eksperti Svetske zdravstvene organizacije, koje predlažete da se pozovu, po mom mišljenju su uvek dobrodošli. Uostalom, sve 'škole' i kurseve SZO u vezi priprema za pandemijske situacije sam prošao. Na mnogima sam vrlo aktivno učestvovao i davao doprinos svojim prezentacijama", podsetio je Kon.

Ostajem na ovom poslu do razrešenja, eventualne teške zdravstvene sprečenosti ili do prestanka pandemijske pretnje, u skladu sa Hipokratovom zakletvom i svojom profesionalnom obavezom, napisao je Kon.

Podsetimo, više od 2.800 lekara potpisalo je otvoreno pismo „Ujedinjeni protiv COVID-19“, u kojem od Vlade Srbije traže smenu Kriznog štaba.

Takođe, jedan od zahteva je i da se "organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od COVID-19 u opštoj populaciji i među zdravstvenim radnicima".

Prve sumnje dela građana u zvaničan broj preminulih i zaraženih koronom u Srbiji, pobudio je tekst Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

Prema istraživanju BIRN-a, podaci iz baze Instituta za javno zdravlje "Batut" u koju su novinari imali uvid, pokazuju da su u Srbiji od 19. marta do 1. juna od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period.

Otvorena još jedna srpsko-kineska laboratorija za testiranje na koronu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

XS
SM
MD
LG