Dostupni linkovi

OHR: Od krucijalne važnosti objaviti budžet u Službenom glasniku


Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR BiH) upozorio je na svom Twitter nalogu kako je sada od krucijalne važnosti da se usvojeni državni budžet u BiH objavi u Službenom glasniku.

Iz OHR-a napominju kako treba što prije početi sa izvršenjem budžeta da bi Centralna izborna komisija BiH mogla‘provesti neophodne radnje u vezi sa organizacijom lokalnih izbora u 2020. godini i izbora u Mostaru bez daljeg odlaganja.’

"OHR će i dalje nastaviti podržavati napore Centralne izborne komisije u organizaciji izbora", navodi se na službenom Twitter nalogu OHR BiH.

Oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Dom naroda 29. jula a Predstavnički dom 27. jula, usvojili su Izvještaj Zajedničke komisije o postizanju identičnog teksta Zakona o Budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Time je okončana procedura usvajanja budžeta, od čega je zavisilo i održavanje ovogodišnjih lokalnih izbora u BiH.

Centralna izborna komisija BiH odlučila je da će lokalni izbori u BiH biti održani u nedjelju, 15. novembra, a u Mostaru prvi put nakon 12 godina, biće održani 20. decembra ove godine.

Lokalni izbori u Mostaru su posljednji put održani 2008. godine. Od tada do 17. juna godine stranke na vlasti u tom gradu – Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH - nisu se mogle dogovoriti oko novih izbornih pravila.

Lideri SDA i HDZ-a Bakir Izetbegović i Dragan Čović potpisali su 17. juna Sporazum o Mostaru. Nakon toga izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na izbore u Mostaru usvojene su u Parlamentu BiH.

XS
SM
MD
LG