Dostupni linkovi

Budžet BiH finalno usvojen, obezbijeđen novac za izbore


Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) danas je na hitnoj sjednici usvojio Izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH o postizanju identičnog teksta Zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Time je okončana procedura usvajanja budžeta, od čega je zavisilo i održavanje ovogodišnjih lokalnih izbora u BiH.

Za izvještaj je glasalo svih 13 prisutnih delegata.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je u ponedjeljak 27. jula na hitnoj sjednici u Sarajevu usaglašeni tekst budžeta koji je ranije usvojila Zajednička komisija oba doma Parlamenta BiH.

U budžet nije ugrađen amandman koji je usvojio Predstavnički dom, a koji se odnosi na osiguranje sredstava za pomoć u rješavanju migrantske krize, kojom je najviše pogođen Unsko-sanski kanton.

Također, dio budžeta nije ni izmjena teksta koju je usvojilo Predsjedništvo BiH, u dijelu koji se odnosi na Parlamentarnu skupštinu BiH - Kapitalni izdaci, gdje se predloženi iznos umanjuje za 754.000 konvertibilnih maraka - KM (375.000 eura).

Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu iznosi oko 1,8 milijardi KM (900 miliona eura), od čega se 996 miliona KM (498 miliona eura) odnosi na finansiranje institucija BiH, a ostatak na finansiranje duga BiH. Za izbore je namijenjeno 4,2 miliona KM (2,1 milion eura).

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini prvobitno su bili raspisani za 4. oktobar. Nakon kašnjenja s usvajanjem budžeta, Centralna izborna komisija je pomjerila izbore na 15. novembar.

XS
SM
MD
LG