Dostupni linkovi

Sud BiH ukinuo pritvor Hamzi Labidiju optuženom za ratovanje u Siriji


Sud BiH ukinuo je pritvor i odredio mjere zabrane Hamzi Labidiju, optuženom da je više godina učestvovao na ratištima u Siriji kao pripadnik militantne organizacije tzv. Islamske države.

Labidiju je određena zabrana napuštanja boravišta, što podrazumijeva da se njegovo kretanje ograničava isključivo na njegov dom koji ne može napustiti bez prethodnog odobrenja Suda BiH.

Optuženom je zabranjeno i putovanje izvan BiH, oduzimaju mu se važeće putne isprave uz zabranu izdavanja novih, a zabranjuje mu se i prelazak granice BiH uz korištenje lične karte.

Sud BiH potvrdio je 14. maja ove godine optužnicu koja Labidija tereti da je počinio krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama.

Optužnica navodi da je 13. juna 2014. godine Labidi napustio BiH s ciljem pridruživanja stranoj vojnoj ili paravojnoj formaciji koja djeluje u Siriji, te postao pripadnik više paravojnih formacija koje su bile pod okriljem takozvane “Islamske države” na području gradova Raka i Haritan.

Prema optužnici, Labidi je bio pripadnik tih jedinica od 2016. do početka 2019. godine, kada se predao kurdskim snagama koje su ga zarobile na području Sirije.

Labidi je deportovan iz Sirije 19. decembra 2019. godine s još 24 bh. državljanina, od čega šest muškaraca koji su, kao i Labidi od izručenja biliu pritvoru.

Sud BiH saopštio je da izrečene mjere zabrane mogu da traju dok za tim postoji potreba, a kontrola opravdanosti vršiće se svaka dva mjeseca.

XS
SM
MD
LG