Dostupni linkovi

Skupština RS podržala Dodikov veto na odluke Predsjedništva BiH


Sjednica Narodne skupštine RS-a, 29. juni
Sjednica Narodne skupštine RS-a, 29. juni

Skupština Republike Srpske u srijedu, 29.jula je u Banjaluci, na posebnoj sjednici, podržala veto koje je član Predsjedništva BIH, Milorad Dodik uložio na tri odluke Predsjedništva BiH od 22. jula.

Dodik je te odluke proglasio „veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske“.

Radi se o odlukama koje su donesene na sjednici bez konsenzusa.

Sporna je Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnje sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o saradnji u vezi s upotrebom putničkih informacija, zatim o Sporazumu o učešću BiH u Programu za međunarodnog ocjenjivanje učenika (PISA) 2021. i Odluka o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik izjavio je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) da sve tri odluke državnog Predsjedništva ugrožavaju interes Republike Srpske imajući u vidu da zadiru u ustavno pravni poredak.

„Sve ono što je mimo Ustava, sve ono što je mimo interesa Republike Srpske, mimo nadležnosti naših institucija, ne može da bude prihvaćeno taman na drugoj strani bile Sjedinjene Američke Države i sve druge zemlje zajedno“, poručio je Dodik.

Dodik je rekao da nije protiv usvajanja tih odluka, već protiv toga da se institucije RS zaobilaze i ne konsultuju iako su ta pitanja, poput unutrašnjih poslova i obrazovanja u nadležnosti entiteta.

„Ovdje je mjesto odluke. Ono što mi moramo afirmisati jeste da je Republika Srpska konačno mjesto odluke iza odluke Predsjedništva BiH“, rekao je Dodik.

Skupština RS podržala je I zaključke klubova poslanika nekoliko stranaka.

U zaključcima se navodi kako Skupština RS podržava zaključivanje sporazuma o razmjeni podataka, evidencije PNR podataka /evidencija o imenima putnika/, ali isključivo u skladu sa pozitivnim pravnim propisima u BiH i međunarodnim standardima u ovoj oblasti.

U drugom zaključku skupštinske većine se navodi da Skupština RS podržava učešće obrazovnih sistema iz BiH, odnosno Republike Srpske, u Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS.

Vlada Republike Srpske se u trećem zaključku zadužuje da preduzme potrebne aktivnosti da bi Republika Srpska samostalno učestvovala u Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS.

“Narodna skupština podržava učešće obrazovnih sistema iz BiH, odnosno Republike Srpske, u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika PISA 2021. Sporazum o učešću BiH u Programu PISA 2021 ne odražava ustavnu strukturu BiH niti ustavne i zakonske nadležnosti Republike Srpske ni u smislu načina na koji se prikazuju rezultati testiranja, ni u smislu učešća predstavnika Republike Srpske u Upravnom odboru i koordinacionim tijelima”, navodi se u četvrtom zaključku.

U petom zaključku zadužuje se član Predsjedništva BiH Milorad Dodik da u skladu sa svojim ovlaštenjima, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika PISA 2021 uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa Republik Srpske.

Skupština RS je potvrdila veto dvotrećinskom većinom, što znači da se odluke koje je usvojilo Predsjedništvo BiH poništavaju.

Narodna skupština Republike Srpske je i 19. jula 2019. godine potvrdila izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, po kojoj je Zaključak o prihvatanju zvaničnog stava Bosne i Hercegovine u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac od strane Republike Hrvatske, donesen bez konsenzusa na 4. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 16. jula 2019. godine, veoma štetan po vitalne interese Republike Srpske.

Članom V Ustava Bosne i Hercegovine definisano je da se odluke u Predsjedništvu BiH donose u pravilu konsenzusom. Odluke mogu biti usvojene i glasovima dva člana, ukoliko svi pokušaji da se postigne konsenzus ne uspiju.

Član Predsjedništva BiH koji se ne slaže sa odlukom može odluku Predsjedništva proglasiti destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju.

„Takva odluka će biti odmah upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske, ukoliko je tu izjavu dao član sa te teritorije, bošnjačkim delegatima u Domu naroda Federacije, ukoliko je tu izjavu dao bošnjački član, ili hrvatskim delegatima u istom tijelu, ukoliko je tu izjavu dao hrvatski član. Ukoliko takav proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u roku od 10 dana po upućivanju, osporavana odluka Predsjedništva neće imati učinka“, navodi se u Ustavu BiH.

Vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda definisani su na ostvarivanje prava konstitutivnih naroda da budu adekvatno zastupljeni u zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim organima vlasti, identitet jednog od konstitutivnih naroda, ustavni amandmani, sistem javnog informiranja, jednaka prava konstitutivnih naroda u procesu donošenja odluka, obrazovanje, vjeroispovijest, jezik, njegovanje kulture, tradicije i kulturno naslijeđe, te teritorijalna organizacija.

XS
SM
MD
LG