Dostupni linkovi

'Vitalni srpski interes' na Pelješkom mostu


Kineski inženjeri na mjestu izgradnje budućeg mosta na Pelješcu, april 2019.
Kineski inženjeri na mjestu izgradnje budućeg mosta na Pelješcu, april 2019.

Narodna skupština Republike Srpske potvrdila je u četvrtak uveče izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorada Dodika, po kojoj je Zaključak o prihvatanju zvaničnog stava Bosne i Hercegovine u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna - Pelješac od strane Republike Hrvatske, donesen bez konsenzusa u Predsejdništvu BiH 16. jula 2019. godine, veoma štetan po vitalne interese Republike Srpske.

Odluka je donesena potrebnom dvotrećinskom većinom a za je glasalo 60 od 72 prisutna poslanika.

Dodik je ranije ustvrdio ponovo kako štiti vitalne interese Srba kada je u pitanju Pelješki most, ali i igra ulogu spasioca od konflikata sa Briselom, Kinezima i Zagrebom.

Dodik je, naime, u obraćanju pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske rekao da njegovo stavljanje veta, odnosno povlačenje prava na "vitalni interes" pri odlučivanju u Predsjedništvu BiH o tome da li će se tužiti Hrvatska zbog Pelješkog mosta predstavlja odgovor na preglasavanje u Predsjedništvu. Ne stoje, kaže, tvrdnje da se time nanosi i šteta Bosni i Hercegovini.

"Zapravo je u pitanju potreba da se spriječi politička zloupotreba činjenice da je BiH pomorska zemlja koja ima pristup moru. Po stavovima međunarodne zajednice i Evropske unije, kao i svom do sada podnesenom dokumentacijom - izlaz na otvoreno more, odnosno pravo na pristup moru u skladu sa međunarodnim konvencijama neće biti uskraćeno izgradnjom ovog mosta jer se on gradi 500 metara od privremene linije razgraničenja, a i njegovi su gabariti takvi da tu smetnju neće predstavljati", rekao je Dodik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Dodik tvrdi da je svojim potezom nastojao da spriječi i komplikacije u odnosima BiH sa Evropskom unijom koja sufinansira gradnju Pelješkog mosta, sa kineskim partnerima koji grade most, ali i sa Hrvatskom, jer je konačno potpisan niz godina čekani ugovor o gradnji mosta kod Gradiške.

"To ne bi bilo sporno da se ovim zaključkom ne pokušavaju proizvesti ometanja drugih ključnih projekata, a posebno se to veže za konačno potpisani sporazum o izgradnji mosta na rijeci Savi kod Gradiške koji je potpisan u Zagrebu istoga dana kada su dva člana Predsjedništva preglasavanjem donijeli osporeni zaključak. Izgradnja mosta kod Gradiške u RS je od posebnog vitalnog interesa za RS, ali i za BiH, imajući u vidu da se radi o jednom od najznačajnijih graničnih prelaza prema Hrvatskoj i Evropskoj uniji, preko koga se odvija skoro polovina prekogranične razmjene i vrlo važne putničke komunikacije", naveo je Dodik.

Bosna i Hercegovina je od Hrvatske ranije tražila da zaustavi gradnju Pelješkog mosta, dok se ne riješi otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične linije i pristupa Bosne i Hercegovine otvorenom moru.

"Sulude rasprave"

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić u srijedu je "čudnom i nepromišljenom" opisao situaciju u kojoj RS razmatra pitanje vitalnog nacionalnog interesa u slučaju koji se tiče drugog entiteta odnosno Federacije BiH. Komšić je mišljenja kako entiteti nemaju ovlaštenja za utvrđivanje granica BiH i susjednih država.

"Nadam se kako u Narodnoj skupštini RS ima dovoljno 'soli u glavi' kod onih zastupnika koji će ovakav apsurdan potez Milorada Dodika prepoznati kao politički nepromišljen i da će na to ukazati tijekom zasjedanja skupštine ili da će prilikom glasovanja jednostavno napustiti dvoranu kako se ne bi doveli o situaciju da radi jednog čovjeka upadnu u zamku da onda entitet Federacija BiH počne sva pitanja iz RS-a proglašavati vlastitim entitetskim interesom i time eventualno blokira tamo neke njima važne stvari. Neka o tome dobro razmisle", poručio je Komšić.

U opozicionom SDS-u u entitetskom parlamentu nisu dali podršku Dodikovom vetu u Predsjedništvu. Jedan od poslanika te partije Nebojša Vukanović, ukazivao je na lošu istoriju odnosa Srba i Hrvata, na težak položaj Srba u Hrvatskoj, te upitao kakva je zapravo korist od gradnje Pelješkog mosta za Republiku Srpsku.

''Hvaljen Isus i Marija, hvaljen Čović i Kolinda za one koji zastupaju interes Hrvatske. Istorija je učiteljica života, da smo izvukli pouke ne bismo vodili ove sulude rasprave. Volio bih da poslanici Narodne skupštine dobro razmisle, prije svega oni koji se kolebaju, jer ovo je Pandorina kutija'', rekao je Vukanović.

Komšić i Džaferović tvrde da su zaključcima nastojali upravo pokrenuti rješavanje tog pitanja, dok je Pelješki most bio u drugom planu. Sa time se slaže i potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić.

"Govorim o Pelješkom mostu kao nečem što može biti prepreka u budućnosti u razvoju Neuma, tog dijela BiH i pristupu otvorenom moru. Ne govorimo mi o projektima. Vjerovatno postoji želja da Milorad Dodik želi na ovaj način poslati određene poruke, a na kraju krajeva, to govori o njegovom osjećaju i njegovom pristupu spram države", zaključuje Salkić.

Geografski prikaz mjesta gradnje Pelješkog mosta
Geografski prikaz mjesta gradnje Pelješkog mosta

Topić: Otvaranje Pandorine kutije

Pojedini mediji objavili su kako će firma Integral inžinjering, u vlasništvu biznismena Slobodana Stankovića, vrlo bliskog Dodiku, graditi pristupne ceste Dodiku, te da je i to razlog Dodikovog veta. Dodik pak tvrdi da to nije znao.

Vrlo je nelogičan Dodikov veto, kojim zapravo jedna etnička grupa, srpska u Bosni i Hercegovini štiti interese Hrvatske, navodi politička analitičarka Tanja Topić.

"Ja bih rekla da se tu ne radi o zaštiti nacionalnog interesa, već da se radi o zaštiti nekih parcijalnih, partitokratskih interesa određenih lobističkih i drugih interesnih centara moći. To ponašanje ostaje i dalje u onim okvirima koji znače da nerazumne politike u BiH drže građane i cjelokupno društvo kao taoce. Mislim da će se time otvoriti i Pandorima kutija i taj slijed događaja je najavio i član Predsjedništva Željko Komšić, tako da je za očekivati neku vrstu daljih entitetskih prepucavanja", konstatuje Tanja Topić.

Sa druge strane, politikolog Vlade Simović smatra da su članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić učinili grešku usvajajući zaključke.

"Konkretno u ovom slučaju je besmisleno opstruisati Hrvatsku u izgradnji Pelješkog mosta zato što ona ima više mogućnosti da opstruiše Bosnu i Hercegovinu, samo kada govorimo o nivou infrastrukturnih planova. Kada je riječ o generalnim, mogućim opstrukcijama, pazite, Hrvatska može da uslovljava Bosnu i Hercegovinu sa hiljadu nekih stvari u njenom procesu ulaska u EU. Ono što je paradoksalno je da najveći zagovornici ulaska u EU jesu upravo i Džaferović i Komšić, a unutar tog Predsjedništvom stvaraju sukob sa zemljom koja može potencijalno ozbiljno da osporava ulazak BiH u EU ako to želi", navodi Simović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG