Dostupni linkovi

Ambasador Jermenije za RSE: Saradnja u oblasti vojne industrije nije javna


Zvaničnik Jermenije pokazuje zaplenjene azerbejdžanske dronove u nedavnom sukobu između dve zemlje, 21. jul 2020.

Saradnja u oblasti vojne industrije nije javna, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ambasador Jermenije u Češkoj Ashot Hovakimian u čijoj su nadležnosti diplomatski odnosi sa Srbijom na pitanje da li je ta zemlja kupila naoružanje od Srbije i ako jeste – kada i od koje kompanije.

„Kao i druge države članice OEBS-a, od ispunjavanju naših međunarodnih obaveza, mi svoje kolege o saradnji u oblasti vojne industrije izveštavamo kroz naše godišnje izveštaje koji kruže kroz Ujedinjene Nacije i OEBS“, naveo je ambasador Jermenije u pisanoj izjavi za RSE.

Vlasti Azerbejdžana su 20. jula iznele optužbe da je Srbija, preko teritorije Gruzije, Jermeniji isporučila minobacače i municiju koji su, kako se tvrdi, korišćeni tokom sukoba koji je 12. jula izbio na azerbejdžansko-jermenskoj granici. Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana zbog je pozvalo na razgovor otpravnicu poslova Ambasade Srbije u toj zemlji Danicu Veinović od koje je, prema rečima zamenika ministra spoljnih poslova Khalafa Khalafova, „zatraženo objašnjenje“ i da Srbija istraži ovaj slučaj.

Dan ranije, 19. jula, navode o prodaji oružja Jermeniji preko Gruzije, objavio je internet portal Haqqin.az, koji je označen kao blizak vlastima Azerbejdžana.

Upitan da prokomentariše ove navode, ambasador Jermenije Ashot Hovakimian je za RSE podvukao da je „Jermenija punopravna članica međunarodne zajednice, posvećena svojim međunarodnim obavezama“.

„Jermeniji nisu nametnute nikakve restrikcije u smislu međunarodne saradnje u oblasti vojne indsutrije i u tom smislu, uvek smo postupali na transparentan način i zasluženo smo stekli reputaciju puzdanog partnera“, izjavio je ambasador Jermenije u Češkoj.

Ashot Hovakimian je za Srbiju zadužen na nerezidencijalnoj osnovi sa sedištem u Pragu, a pored njega ta zemlja u Srbiji ima i počasnog konzula

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, u čijoj je nadležnosti izdavanje dozvola za izvoz oružja, za RSE je rekao da je u 2020. godini, u maju i junu, „Srbija odobrila dva ugovora za izvoz naoružanja u Jermeniju“, ali da je u pitanju bila municija za puške i pištolje.

„U ranijem periodu, 2015. godine, mislim da je bilo i izvoza te vrste naoružanja o kojoj govori Azerbejdžan", izjavio je Ljajić.

Ljajić je takođe istakao da formalno-pravno u ovom slučaju nema prekršaja ili greške Srbije, jer Jermenija nije pod sankcijama Ujedinjenih Nacija (UN), OEBS-a, Evropske unije (EU) ili bilo koje druge institucije ili zemlje.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije se do ovog trenutka nije oglasilo povodom navoda Azerbejdžana. RSE je od 20. jula više puta pokušao da dobije komentar.

U međuvremenu je Ministarstvo spoljnih poslova Gruzije demantovalo navodni tranzit oružja za Jermeniju preko njihove teritorije, a predsednik Vlade Gruzije Giorgi Gakharia istakao je da između te zemlje i Azerbejdžana „nema nesporazuma i da „ništa ne može da se ispreči na putu njihovih dobrih odnosa“.

XS
SM
MD
LG