Dostupni linkovi

'Svetski brendovi saučesnici u korišćenju prinudnog rada Ujgura'


Ujgur radnica u fabrici u Hetianu, Kina
Ujgur radnica u fabrici u Hetianu, Kina

Mnogi svetski modni brendovi i trgovinski lanci su saučesnici u korišćenju prinudnog rada i kršenju prava miliona Ujgura u kineskoj provinciji Sinđijang, navodi se u saopštenju više od 180 udruženja za zaštitu ljudskih prava.

Dodaje se da svaki peti proizvod od pamuka u svetu nosi beleg prinudnog rada i kršenja ljudskih prava u ovoj regiji. Kompanije poput H&M i Ikea su saopštile da će prestati da kupuju pamuk iz Sinđijanga, dok druge negiraju poslovne veze sa ovom regijom. Kineske vlasti negiraju optužbe za kršenje ljudskih prava Ujgura.

Svaki peti proizvod od pamuka sa 'belegom' prinudnog rada

Sve je veće nezadovoljstvo u svetu zbog diskriminacije ove muslimanske grupacije od strane kineskih vlasti, uključujući mučenje, nasilno razdvajanje porodica i obaveznu sterizlizacija ujgurskih žena, podseća Gardijan (The Guardian).

Međutim, uprkos ovim zloupotrebama – kako navode organizacije za ljudska prava – mnoge vodeće svetske kompanije nastavljaju da koriste pamuk i razna prediva proizvedene kroz rasprostranjeni sistem prinudnog rada, pod sponzorstvom kineske države, u koji je uključeno oko 1,8 miliona Ujgura i pripadnika drugih turskih i muslimanskih naroda u zatvorima, fabrikama i farmama u Sinđijangu.

Dalje se ističe da je sistem prinudnog rada u ovoj regiji najveće zatočeništvo etničke i verske manjine nakon Drugog svetskog rata.

Osamdeset i četiri odsto kineskog pamuka u Sinđijangu

Kina je najveći proizvođač pamuka u svetu, od toga 84 odsto dolazi iz Sinđijanga. Pamuk i prediva iz ove regije masovno se koriste i u drugim zemljama poznatim po proizvodnji odeće, poput Bangladeša, Kambodže i Vijetnama, kao i tekstilnoj industriji u celini, te opremanju domaćinstava. prenosi Gardijan.

Njujork tajms (The New York Times) je objavio ove sedmice da se fabrikama u Sinđijangu proizvode maske za lice i ostala zaštitna oprema protiv korona virusa, kojima se snabdevaju zemlje širom sveta.

Na listi: Gap, C&A, Adidas, Calvin Klein…

U izveštajima australijskog Instituta za stratešku politiku (ASPI) i Kongresa SAD, navodi se da su hiljade Ujgura prebačeni da rade u fabrikama širom Kine pod uslovima koji, kako ASPI ocenjuje, "snažno sugerišu da je reč o prinudnom radu". Te fabrike su povezane sa više od 80 poznatih brendova, među kojima su i Nike, Apple, Gap, prenosi BBC.

Udruženja za zaštitu ljudskih prava su takođe objavila listu kompanija za koje tvrde da imaju koristi od prinudnog rada u Sinđijangu. Među njima su i C&A, Adidas, Muji, Tommy Hilfiger i Calvin Klein.

"Gotovo celokupna (globalna) industrija odeće umrljana je prisilnim radom Ujgura i turskih muslimana", navodi se u saopštenju ove grupacije.

Ona dodaje da mnoge kompanije takođe nastavljaju da održavaju unosno strateško partnerstvo sa kineskim firmama, prihvatajući vladine subvencije za proširenje tekstilne industrije u Sinđijangu ili koristeći benefite od prinudnog rada Ujgura koji su prebačeni u fabrike širom zemlje.

"Postoji velika verovatnoća da gradska jezgra širom sveta prepuna trgovina i luksuzni brendovi rizikuju da budu povezani sa onim što se dešava Ujgurima", kazala je Gardijan Kloi Krenston (Chloe Cranston) iz Internacionale za borbu protiv ropstva (Anti-Slavery International).

U pozivu za akciju, ova koalicija, koja okuplja više od 70 ujgurskih grupa za ljudska prava, zatim organizacije za borbu protiv ropstva i druge aktiviste – traži da globalna industrija odeće tokom godine ukloni sve proizvode i materijale povezane sa prinudnim radom u Sinđangu.

"Globalni brendovi treba da se zapitaju koliko se komotno osećaju doprinoseći genocidnoj politici protiv ujgurskog naroda. Ove kompanije su nekako izbegavale propitivanje zbog saučesništva u toj politici – ali to od danas prestaje", kazao je Omer Kanat, izvršni direktor Projekta za ljudska prava Ujgura.

Pretnja odmazdom

Kako navodi Konzorcijum za radnička prava (the Worker Rights Consortium -WRC), jedan od potpisnika poziva na akciju, globalne kompanije ne raspolažu pouzdanim načinom da dokažu da njihove linije snabdevanja iz Sinđijanga nisu povezane sa prinudnim radom.

"Zaposlenima na prinudnom radu u regionu preti odmazda ukoliko kažu istinu o uslovima u fabrikama. To čini nemogućim verodostojnu analizu slanjem inspekcije i praktično garantuje da svaki brend koji se snabdeva sirovinama iz ujgurskog regiona – do njega dolazi preko prinudnog rada", ističe Skot (Scott) Nova, izvršni direktor Konzorcijuma za radnička prava.

"Bilo koja kompanija za proizvodnju odeće, koja tvrdi da pouzdano zna da su sve fabrike i farme koje koristi u ovom regionu oslobođene prinudnog rada – ili su veoma cinične ili neinformisane", dodaje Nova.

U aprilu ove godine Mreža za globalnu pravnu akciju (GLAN), koju čine pravni stručnjaci za zaštitu ljudskih prava, dostavila je dokaze odeljenju britanske Vlade za prihode i carine (HMRC) da brendovi kao što su Muji, Uniqlo, H&M i Ikea, prodaju proizvode u Ujedinjenom kraljevstvu koji sadrže pamuk i prediva iz Sinđanga. GLAN je zatražio od britanske vlade da obustavi njihovu prodaju, jer se time krši više zakona uključujući i veoma stari iz 1897 (Foreign Made Good Act).

H&M, Ikea, Nike obustavljaju kupovinu iz Sinđijanga

U odgovoru na ovaj poziv, H&M and Ikea su saopštili da će prestati da kupuju pamuk iz Sinđanga. U izjavi dostavljenoj Gardijanu, H&M navodi da je imao posredni poslovni odnos sa jednim proizvođačem prediva iz Sinđijanga, ali da sada preispituje saradnju.

Korporacija PVH, u čijem su vlasništvu Calvin Klein i Tommy Hilfiger, saopštila je da nabavlja finalne produkte iz Sinđijanga, te da će prekinuti sve poslovne aktivnosti sa svim fabrikama iz te regije u narednih 12 meseci.

Nike je saopštio da "sprovodi istragu sa našim dobavljačima u Kini u cilju utvrđivanja potencijalnog rizika koji se odnosi na zapošljavanje Ujgura ili drugih etničkih manjina", prenosi BBC.

Nike je naveo da nakon što je suočio sa činjenicama jednog od svojih dobavljača Taewang Group, ta kompanija je prestala da angažuje radnike iz Sinđijanga u jednoj od svojih fabrika.

Apple je takođe saopštio da je u više navrata istraživao pomenute navode, uključujući i kontrolu svog dugogodišnjeg dobavljača – O Film – koju je američko Ministarstvo za trgovinu sumnjičilo za korišćenje prinudnog rada.

“Nismo našli dokaze bilo kakvog prinudnog rada u proizvodnoj liniji Apple-a i nastavićemo da pratimo situaciju," navodi se u saopštenju ove kompanije.

Adidas i C&A negiraju veze sa Sinđijangom

Japanska kompanija Muji je potvrdila da nastavlja da koristi predivo i pamuk iz Sinđanga, ali negira da je ono produkt prinudnog rada.

Portparol Uniqlo-a je saopštio da ovaj brend nema robu proizvedenu u Sinđijangu, potencirajući da se svi njegovi partneri u lancu snabdevanja pridržavaju normi ljudskih i radničkih prava.

Adidas i C&A su saopštili da ne koriste sirovine iz Sinđanga.

Međutim, udruženja za ljudska prava ističu da nije dovoljno da modni brendovi i trgovinski lanci prekinu direktne veze sa snabdevačima već i potpuno promene poslovni odnos prema ovom regionu.

"Ovde nije reč samo o direktnim vezama sa lancima snabdevanja, već kako globalni modni sektor potpomaže sistemu zloupotrebe ljudskih prava i prinudnog rada", kaže Krenston iz Internacionale za borbu protiv ropstva.

"Potrebna je temeljna istraga kako su brendovi i trgovinski lanci povezani sa onim što se masovno dešava ujgurskom narodu", dodaje Krenston.

Američke sankcije

SAD su takođe pojačale ekonomski pritisak upozoravajući kompanije da ne posluju sa Sinđijangom zbog kršenja ljudskih prava. Američki carinici su zaplenili pošiljku iz Sinđijanga od 13 tona proizvoda za kosu u vrednosti od 800 hiljada dolara.

Istovremeno, Ministarstvo trgovine je stavilo na crnu listu 11 kineskih kompanija koje snabdevaju brendove poput Applea-a, navodeći kao razlog da se time ograničava mogućnost zloupotrebe ujgurske manjine za prinudni rad.

Kongres SAD razmatra usvajanje mera kojima bi se eksplicitno zabranio uvoz iz Sinđijanga.

SAD su uvele početkom jula sankcije kineskim zvaničnicima zbog tretmana Ujgura i drugih manjinskih grupa.

Kina negira kršenja ljudskih prava Ujgura

Stanje ljudskih prava u Sinđijangu izaziva sve veću zabrinutost i osudu međunarodne zajednice. Sve je više informacija o masovnom pritvaranju Ujgura u kampove za prevaspitavanje.

Peking negira da su Ujguri na bilo koji način izloženi represiji, ističući da je reč o obrazovnim punktovima za obuku u cilju onemogućavanja terorizma i separatizma, te "dobrovoljnim centrima za stručno usavršavanje", gde ljudi uče veštine posla nakon čega su slobodni da odu.

Ipak, dokumenti koji su procureli u javnost potvrđuju da se radi o dobro čuvanim centrima čiji je cilj da pretvore Ujgure i druge muslimanske manjine u lojalne kineske građane.

Kineski ambasador u Velikoj Britaniji je negirao prošle sedmice optužbe da njegova vlada krši ljudska prava nakon objavljivanja video snimaka na kojima je prikazano utovarivanje u vozove Ujgura vezanih lisicama i sa povezom preko očiju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG