Dostupni linkovi

Kina najavila 'odgovarajuće sankcije' za SAD


Jedan od pritvorskih centara u Sinđijangu, odnosno - prema riječima kineskih vlasti - centar za preškolovavanje i obuku", septembar 2018.
Jedan od pritvorskih centara u Sinđijangu, odnosno - prema riječima kineskih vlasti - centar za preškolovavanje i obuku", septembar 2018.

Kina je u ponedjeljak najavila “odgovarajuće sankcije” protiv Sjedinjenih Država nakon što je Washington kaznio kineske zvaničnike zbog postupanja sa muslimanskom manjinom Ujgura u zapadnoj kineskoj provinciji Xinjiang, prenosi Reuters.

Potez Kine dolazi uslijed pogoršanih odnosa dvije najveće ekonomske sile zbog niza pitanja, uključujući pandemiju, trgovinu, kinesku tehnološku kompaniju Huawei i zakon o nacionalnoj sigurnosti nametnut Hong Kongu.

Sankcije su usmjerne na senatore Teda Cruza i Marca Rubija, američkog predstavnika Chris Smitha, ambasadora za međunarodnu vjersku slobodu Sama Brownbacka i Komisiju Kongresa o Kini.

Oba senatora su sponozorirali zakone kojima se kažnjavaju aktivnosti u Xinjiangu, dok je Smith bio glasan kritičar Kine u brojnim pitanjima.

“Američke sankcije ozbiljno remete kineske unutarnje poslove, krše osnovne norme međunarodnih odnosa i štete odnosima Kine i SAD-a”, rekla je novinarima glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

“Kina će dalje reagovati u zavisno od situacije”, dodala je.

Stručnjaci iz Ujedinjenih nacija i aktivisti kažu da se najmanje milion Ujgura nalazi u pritvorskim centrima za pritvor u Xinjiangu. Kina kaže da se radi o trening centrima koji pomažu u suzbijanju terorizma i ekstremizma te daju ljudima nove vještine.

Mjere koje je Washington uveo protiv kineskih zvaničnika među kojima se nalazi i sekretar Komunističke stranke u Xinjiangu, uključuju zamrzavanje imovine, zabrana putovanja u SAD, te zabrana Amerikancima da posluju sa njima.

XS
SM
MD
LG