Dostupni linkovi

Procurili dokumenti o kineskim zatočeničkim kampovima


Jedan od pritvorskih centara u Sinđijangu, odnosno - prema riječima kineskih vlasti - centar za preškolovavanje i obuku"
Jedan od pritvorskih centara u Sinđijangu, odnosno - prema riječima kineskih vlasti - centar za preškolovavanje i obuku"

Pažljivo konstruisan narativ kineske vlade o zatočeničkim centrima, čini se, srušen je nakon curenja stotina stranica koje su objavili zapadni mediji u protekle dvije sedmice, piše CNN.

Peking je dugo tvrdio da su njihovi ogromni kampovi zapravo dobrovoljni "centri za stručno usavršavanje", gdje ljudi uče vještine posla nakon čega su slobodni da odu. Ipak, dokumenti koji su procurili svjedoče o dobro čuvanim centrima dizajniranim da pretvore Ujgure i druge muslimanske manjine u dobre kineske građane koji također govore mandarinski.

A učenici ne mogu izaći dok ne postanu upravo to. New York Times i Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara na svojim internet stranicama objavili su originalne verzije ili kopije dokumenata.

Međunarodni konzorcij novinara navodi da su u posjedu uputstava iz 2017. godine "koja služe kao priručnik za vođenje kampova", sa instrukcijama o tome kako spriječiti bijeg, održavati postojanje kampova u tajnosti, indoktrinaciji u njima i "kada pustiti zatvorenike da vide rodbinu ili koriste toalet", prenosi Reuters.

Drugi dokumenti uključuju "sigurnosne sastanke" i pokazuju kako policiju "vodi sistem za prikupljanje i analiziranje podataka koji koristi umjetnu inteligenciju kako bi odredio cijele kategorije stanovnika Sinđijanga (Xinjiang) koji trebaju biti zatvoreni".

Dokumenti sadrže i instrukcije zvaničnicima za studente koji se vrate kući i ne pronađu članove svoje porodice. Navodi se kako studentima trebaju reći da je njihova porodica dobro, da su na treningu, da su bili zaraženi nezdravim mislima, te da se država brine o njima.

Stručnjaci i aktivisti Ujedinjenih naroda kažu da je najmanje milion Ujgura i pripadnika drugih, uglavnom muslimanskih manjinskih grupa, zatvoreno u kampovima u Sinđijangu.

Zatvorenici prolaze mjesece ili godine indoktrinacije i ispitivanja kako bi ih pretvorili u sekularne odane pristalice stranke, piše New York Times.

Inače, u Sinđijangu, regiji od 25 miliona stanovnika, pretežno muslimanske etničke manjinske grupe čine više od polovine stanovništva. Najveća su Ujguri, koji govore turskim jezikom i dugo su se suočavali sa diskriminacijom i ograničenjima kulturnih i vjerskih aktivnosti.

New York Times navodi da se radi o najznačajnijem curenju dokumenata iz Komunističke partije Kine u nekoliko decenija. Partija je odbacila međunarodne kritike kampova i opisala ih kao centre za prekvalifikaciju u kojima koriste blage metode za borbu protiv islamskog ekstremizma.

Dodaju i da je nejasno kako su dokumenti prikupljeni i odabrani, te da njihovo curenje sugerira na veće nezadovoljstvo unutar partije zbog zatvaranja u kampove.

Dokumente je prikupio član kineskog političkog establišmenta koji je želio ostati anoniman i izrazio nadu da će njihovo otkrivanje spriječiti da stranačke vođe, uključujući gospodina Xija (Jinping), izbjegnu krivicu za masovna zatvaranja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG