Dostupni linkovi

Kina u poslednje dve godine 'uništila više od 100 ujgurskih grobalja'


Ujguri u kineskom regionu Sinđijang
Ujguri u kineskom regionu Sinđijang

U višemesečnoj istrazi CNN je uz pomoć stotina satelitskih snimaka i svedoka, Ujgura, utvrdio da su u poslednje dve godine kineske vlasti uništile preko sto groblja te etničke zajednice.

Ovo je potvrđeno i saopštenjima kineske vlade da će groblja biti "izmeštena", piše CNN.

Pre toga je francuska novinska agencija AFP uz pomoć analitičara satelitskih snimaka "Earthrise Alliance" otkrila da je uništeno najmanje 45 grobalja od 2014. godine.

Kritičari ovo opisuju kao koordinisanu operaciju da se suzbiju islamska verovanja i da se muslimanska manjinska grupa Ujgura "drži pod kontrolom".

"Nemam polma šta se dogodilo. U potpunom sam šoku", rekao je Aziz Isa Elkun čiji otac je sahranjen na jednom od uništenih groblja.

Elkun živi u Londonu i nema kontakt s majkom koja je u Kini, a očev grob "posećuje" samo preko "Gugl mape". Tako je i primetio da nešto nije u redu jer se satelitski snimci istog mesta iz 2017. i 2019. drastično razlikuju.

Kina je pod intenzivnim međunarodnim nadzorom nakon objavljivanja dokumenata u kojima se ukazuje da kineske vlasti "prevaspitavaju" ujgurski narod, piše CNN.

Američki Stejt department saopštio je da je oko dva miliona pripadnika muslimanskih nacionalnih manjina, uključujući Ujgure, od 2017. godine zatvoreno u nekom iz masovne mreže logora u Kini, radi "prevaspitavanja".

XS
SM
MD
LG