Dostupni linkovi

Više od 700 medicinskih radnika traži smenu Kriznog štaba Srbije


Medicinski radnici na Institutu za ortopediju u Beogradu, jul 2020.
Medicinski radnici na Institutu za ortopediju u Beogradu, jul 2020.

Broj lekara iz Srbije koji, okupljeni u neformalnoj inicijativi "Ujedinjeni protiv kovida", traže smenu republičkog Kriznog štaba za borbu protiv bolesti COVID-19 dupliran je za jedan dan od odbjavljivanja njihovog zahteva u medijima.

Kako se 22. jula može videti na internet stranici “Ujedinjeni protiv kovida”, grupa od 721 lekara i medicinskih radnika svojim potpisima stala je iza tog zahteva. Prethodno je u utorak na toj stranici bilo nešto više od 300 potpisa sa zahtevom za smenu Kriznog štaba.

Oni su preko tog portala uputili otvoreno pismo Vladi Srbije u kom su naveli da se Srbija u epidemiji korona virusa “našla u javno-zdravstvenoj katastrofi" i zatražili da se formira novi Krizni štab.

“Zahtevamo da se istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika”, stoji, između ostalog, u otvorenom pismu lekara koji su potpisali zahteve.

Oni su procenili da je potpuno popuštanje protivepidemijskih mera u predizbornom periodu dovelo do gubitka kontrole nad epidemiološkom situacijom.

“To se nikako ne može opravdati stručnim motivima", naveli su ti lekari u otvorenom pismu.

Po poslednjem dnevnom preseku, 21. jula u 15 časova, u poslednja 24 sata od posledica zaraze korona virusom preminulo još devet ljujdi, dok je registrovan kod još 352 osobe. Od početka epidemije korona virusa u Srbiji, kako je saopštio Krizni štab, preminulo je ukupno 491 ljudi.

Broj pacijenata na respiratorima je 198, dok je hospitalizovano 4.722 ljudi. Ukupan broj registrovanih slučajeva COVID-19 u Srbiji je 21.605.

XS
SM
MD
LG