Dostupni linkovi

U Srbiji još devet preminulih, raste broj obolelih na respiratorima


Kovid bolnica na Banjici u Beogradu, 14. jul
Kovid bolnica na Banjici u Beogradu, 14. jul

U Srbiji je u utorak, 21. jula od posledica zaraze korona virusom preminulo još devet osoba, a virus je registrovan kod 352 osobe, saopštila je članica Kriznog štaba i zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

Od početka epidemije korona virusa u Srbiji je umrla ukupno 491 osoba.

Broj pacijenata na respiratorima je porastao i iznosi 198. Hospitalizovano je 4.722 ljudi.

Od poslednjeg preseka stanja testirano je 10.310 građana. Ukupan broj registrovanih slučajeva COVID-19 u Srbiji je 21.605.

U KBC Zvezdara u Beogradu 346 pacijenata

U Kliničko bolničkom centru "Zvezdara" u Beogradu nalazi se 346 pacijenata, od kojih je 35 na intenzivnoj nezi, a njih 18 je intubirano i to su najteži pacijenti, rekao je direktor te Klinike Petar Svorca.

On je rekao da je 21 zaposleni pozitivan na korona virus, od kojih je troje na bolničkom lečenju sa srednje teškom kliničkom slikom, dok su ostali u kućnoj izolaciji.

Neslaganja u brojevima

Odgovarajući na pitanje zašto se javljaju razlike u podacima koje svakog dana u 15 časova objavljuje Krizni štab i onih koje objavljuju lokalne zdravstvene ustanove tokom dana, Kisić Tepavčević je rekla da lokalne samouprave objavljuju ukupan broj pozitivnih testova, dok Krizni štab objavljuje ukupan broj osoba sa pozitivnim testom.

"Svi zavodi i instituti za javno zdravlje u našoj zemlji, sve kovid ambulante i bolnice rade briseve kada je u pitanju PCR. Sve te ustanove dobijaju povratne informacije o statusu testova, odnosno o pozitivnosti testova", kazala je Kisić Tepavčević.

Ona je dodala u prikupljanju svih podataka učestvuje veliki tim ljudi, a da se podaci potom unose u bazu. Kako kaže, to se zbog obima posla ne radi u jednom momentu, već je potrebno vreme.

"Broj hospitalizovanih ne odgovara često broju aktivnih zato što se pacijenti primaju zbog težine kliničke slike, a ne zato što su pozitivni. Često je u bolnicama do 40 odsto pacijenata koji nemaju PCR nalaz ili je on negativan, ali imaju svu simpomatologiju", rekla Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, ukupan broj potvrđenih slučajeva nije najznačajniji indikator, već je u ovom trenutku to učestalost formi bolesti u potvrđenim slučajevima.

"Sada nam je glavni indikator težine epidemiološke situacije popunjenost kapaciteta, broj ljudi na respiratoru i broj smrtnih slučajeva. Te podatke menjamo i korigujemo na satnom nivou kako bi obezbedili kapacitete koji su nam potrebni", rekla je Kisić Tepavčević.

Govoreći o gradovima koji su trenutno žariše virusa, ona je kazala da nijedan grad ne može da se izdvoji posebno, a da je "u ovom momentu čitava zemlja zona intenzivne žarišne transmisije".

Do kraja nedelje moguć silazni tok

Zamenca direktora Instituta „Batut“ je rekla da se poslednjih dana beleži relativna stagnacija apsolutnog broja obolelih i da se, ukoliko se takav trend nastavi, do kraja nedelje može očekivati silazni tok u broju zaraženih.

Ona je rekla i da je u Beogradu u jednom trenutku bila polovina novozaraženih, a da je sada taj broj pao na trećinu. "Situacija je bolja i u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici", rekla je Kisić Tepavčević.

XS
SM
MD
LG