Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore i SPC bez dogovora


Predstavnici SPC pred početak razgovora u ponedjeljak
Predstavnici SPC pred početak razgovora u ponedjeljak

Razgovori pravnih eksperata Vlade i Srpske pravoslavne crkve (SPC) o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti okončani su bez rezultata, uprkos brojnim ustupcima koje je napravio Vladin pregovarački tim, poručio je premijer Duško Marković.

„Tokom razgovora predložili smo nove članove 63 i 64 Zakona o slobodi vjeroispovijesti, čime smo prihvatili predloge SPC. Ponudili smo da izmjene usvojimo već preksjutra (23. jula) i proslijedimo parlamentu u hitnu proceduru do kraja mjeseca. Nažalost, crkva je to odbila“, kazao je Marković u video poruci objavljenoj na internet stranici Vlade.

SPC je tražila brisanje članova 62, 63 i 64 kojima je predviđeno da se državi vrate svi vjerski objekti koji su bili imovina Crne Gore prije 1918. godine, a za koje ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica.

Prema riječima Markovića, jedini zahtjev Vlade bio je registracija svih crkava i vjerskih zajednica, pa i SPC i njenih eparhija.

„Registracija, koja je bila obaveza i po ranijem Zakonu. Registracija, na način kako to uređuju sva civilizovana i demokratska društva ali crkva je to odbila”, rekao je Marković.

S druge strane, iz SPC su saopštili da je Vlada postavila ultimatum crkvi u vidu obavezne registracije Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori, što je za crkvu ponižavajuće.

„Episkopski savjet konstatuje da Vlada nije imala iskrene namjere da se kroz dijalog dođe do zajednički prihvatljivog i održivog rješenja, već je poziv za dijalog služio za nove ucjene crkve i aktuelni politički marketing“, piše u saopštenju SPC .

Prethodna tri mjeseca nije bilo dijaloga između Vlade Crne Gore i SPC u Crnoj Gori, već su na javnoj sceni dominirale oštre međusobne optužbe. Istovremeno, SPC je održavala povremene protestne litije koje su prekidane zbog ekspanzije korona virusa.

Razgovori između Vlade i SPC prekinuti 11. marta zbog pandemije Covid – 19, nastavljeni su u ponedjeljak, 20. jula ali je javnost ostala uskraćena za bilo kakve informacije sa dvočasovog sastanka.

SPC je prihvatila poziv premijera Duška Markovića u nedjelju, 19. jula, objavljen na Twitter profilu, za nastavak razgovora, poručujući da je Vladin Tim za pregovore spreman da pronađe prihvatljivo rješenje za otvorena pitanja.

Otvoreni sukob između državnih institucija i SPC je nastao usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Skupštini Crne Gore. SPC smatra da je taj pravni akt donijet kako bi im vlasti oduzele crkvenu imovinu dok u Vladi tvrde da se tim pravnim aktom uređuje pitanje vjerskih zajednica.

XS
SM
MD
LG