Dostupni linkovi

Kon: Beograd i dalje najveći potencijalni rizik


Testiranje u Beogradu
Testiranje u Beogradu

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je Beograd i dalje mesto najvećeg potencijalnog rizika širenja epidemije korona virusa, navodeći podatke od pre par dana po kojima je od ukupnog broja obrađenih uzoraka iz glavnog grada u Institutu Torlak, pozitivnih bilo 26 odsto.

Kon je naveo podatke za Beograd od 14. jula po kojima se domovima zdravlja javila 761 osoba. To su bile osobe prikazane kao sumnjive na prisustvo virusa a Kon je dodao da je u danima pre toga bilo i po 900 takvih slučajeva.

"Najveći prenos virusa imamo u uzrastu od 20 do 50 godina i to je vezano za proslave matura, čak i godišnjica matura, razne žurke i slavlja u zatvorenom prostoru uz bučnu muziku i pojačan govor. Tu su i skandiranja razna, protesti koji su poslednji u tom nizu ali toga je bilo i ranije", kazao je Kon, prenosi Beta.

Komentarišući epidemiološku situaciju u ostalim gradovima, on je rekao da je ozbiljno stanje i dalje u Sjenici kao i da Kraljevo beleži rast broja inficiranih dok se situacija u Novom Pazaru smiruje, o čemu kako je naveo, govori i podatak da je broj hospitalizovanih u tom gradu pao ispod 300.

Dodao je da je zdravstveni sistem prenapregnut i u situaciji da se "žestoko bori".

"Teško je održati lečenje ne samo COVID pacijenata a sve što je ranije planirano se odlaže", kazao je epidemiolog.

Govoreći o novim merama prevencije koje su danas stupile na snagu, Kon je rekao da je obavezno nošenje maske "zamena za zatvaranje, što svi hoćemo da izbegnemo".

"Iscrpeli smo sve što je moguće kada imate proglašenje epidemije. Nema nekih dodatnih mera osim onih koje bi pripadale vanrednom stanju a do sada o tome nije bili govora na Kriznom štabu. To je neki zadnji izlaz ali se ne očekuje", rekao je Kon.

Upitan za najave o nabavci vakcine do kraja godine, Kon je rekao da je sigurno da će vakcina stići ali i dodao da je skeptičan po pitanju vremenskog okvira u kom će ona biti završena.

"Negde se u istraživanjima ušlo u drugu, negde u treću fazu. Nisu to ni iste vakcine. Sigurno je da će oko toga biti planiranja čim se izašlo u javnost ali naši propisi su vrlo striktni, imamo jasne propise po po pitanju bezbednosti vakcine", kazao je Kon.

XS
SM
MD
LG