Dostupni linkovi

Vučić najavio vakcinu protiv COVID-19 u Srbiji do kraja godine


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da su u toku razgovori sa jednom zemljom koja je, kako je rekao, završila vakcinu protiv COVID-19 i koja je "daje ugroženoj populaciji".

"I nadamo se da pre kraja godine možemo da imamo tu vakcinu. To bi bio spas za Srbiju i za našu ekonomiju", rekao je Vučić tokom obilaska radova na izgradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje 2" u Beogradu.

Vučić nije želeo da kaže o kojoj zemlji je reč.

"Uskoro potpisujemo protokol o saradnji, ali ne mogu da vam kažem o kojoj zemlji je reč", naveo je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

"Gledaćemo da Srbija bude među prvih 30 zemalja koje će dobiti tu vakcinu", dodao je.

Vakcina za sve? Pojačani napori zemalja za pristup
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:06 0:00

Istraživači širom svijeta rade na 150 potencijalnih vakcina za COVID-19, ali ne očekuje se da bilo koja bude dostupna za manje od godinu dana. Univerzitet Oxford i Imperial College u Londonu počeli su testiranje na ljudima.

Šef Svetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je u junu da naučnici možda nikad neće moći napraviti efikasnu vakcinu protiv korona virusa.

"Procena je da ćemo možda imati vakcinu u roku od jedne godine", rekao je šef WHO. "Ako se ubrza, moglo bi biti i manje od toga, ali za nekoliko mjeseci. To kažu naučnici," prenio je BBC.

Sa druge strane, direktor američkoga Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti dr. Anthony Fauci pozdravio je 15. jula vijest da ispitivanje vakcine uskoro ulazi u završnu fazu.

Vakcina koju je razvila američka farmaceutska kompanija Moderna već se pokazala sigurnim i izazvala je imunološke reakcije kod svih 45 volontera u prvoj fazi ispitivanja.

Očekuje se da će posljednja faza testiranja započeti kasnije ovog mjeseca i da će uključivati 30.000 sudionika u SAD-u.

Treća faza ispitivanja trebala bi potrajati do oktobra 2022., ali bi preliminarni rezultati trebali biti dostupni mnogo ranije. Moderna je prva kompanija koja je u martu započela testiranje vakcine na ljudima.

Tokom svog obraćanja novinarima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je takođe rekao da situacija u Srbiji izazvana epidemijom korona virusa nije laka, ali je ustvrdio da je lakša nego bilo gde u Evropi.

„Neka ljudi slobodno troše novac. Neće im kasniti ni plate ni penzije“, poručio je Vučić. Dodao je da neće biti lako, ali da će Srbija krizu podneti „lakše nego svi susedi i lakše nego većina zemalja u Evropi“.

Predsednik Srbije je također rekao da broj zaraženih od korona virusa ne raste zbog izbora i derbija nego zbog protesta.

'Izložite me COVID-u 19'
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:19 0:00

XS
SM
MD
LG