Dostupni linkovi

Srbija: Još 13 osoba preminulo, 383 zaraženo


COVID bolnica Užice, Srbija
COVID bolnica Užice, Srbija

U poslednja 24 časa testirane su 9.183 osobe, od kojih su 383 pozitivne, 13 pacijenata je preminulo, a 177 je na respiratorima, iznela je na konferenciji za medije premijerka Srbije i čelnica Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa Ana Brnabić.

Ona je precizirala da je najveći rast broja zaraženih u Beogradu, da je dosta nestabilna situacija u Kraljevu i da se beleži rast broja zaraženih u Novom Sadu, a da se smiruje situacija u Šapcu i Novom Pazaru, što daje razloge za optimizam.

Brnabić je rekla da je rast broja zaraženih posledica protesta proteklih dana i da je to za nju očekivano. U prilog tome navela je da je situacija u Beogradu proteklih nekoliko dana bila nešto stabilnija, sa blagim smanjenjem broja zaraženih, ali da se pogoršala u protekla dva dana, 7-8 dana nakon protesta.

Izjavila je, međutim, da je realno da uskoro ponovo vidimo pad broja novozaraženih, jer su građani disciplinovani i u najećem broju poštuju preventivne mere.

Brnabić je rekla da su na sednici Vlade donate nove mere u borbi protiv epidemije, koje stupaju na snagu u petak, 17. jula.

Mere se svode na obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru na celoj teritoriji Srbije, uz, preporuku za nošenje maski i na otvorenom tamo gde je nemoguće obezbediti distancu od 1,5 metra, kao ina zabranu okupljanja više od 10 osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru.

XS
SM
MD
LG