Dostupni linkovi

Porodica Georgea Floyda najavila tužbu protiv Minneapolisa


Odvjetnici porodice preminulog Georgea Floyda planiraju najaviti pokretanje tužbe protiv grada Minneapolisa i policajaca koji se terete za Floydovu smrt.

Afroamerikanac George Floyd umro je 25. maja nakon što mu je policajac bijelac Derek Chauvin držao nogu na vratu oko osam minuta tokom čega Floyd nije mogao disati.

Sva četvorica službenika koji su sudjelovali u privođenju Floyda su otpušteni i uhapšeni. Derek Chauvin, koji je klečao na njegovom vratu, suočava se s nekoliko optužbi, uključujući onu za ubistvo drugog stepena, dok su ostala trojica: Thomas Lane, J Alexander Kueng i Tou Thao, optuženi za pomaganje i podržavanje ubistva.

  • Pogledajte kako su izgledala četiri vijeka borbe za ravnopravnost Afroamerikanaca u SAD na ovom linku.

Floydova smrt potaknula je masovne proteste širom Sjedinjenih Država ali i svijeta zbog policijske brutalnosti i rasne nejednakosti. Njegova smrt također je potaknula pozive na ukidanje policije u Minneapolisu i zamijenu za novi odjel javne sigurnosti.

Većina članova gradskog vijeća podržava taj potez, navodeći da odjel ima dugu historiju i kulturu brutalnosti koja se odupirala promjenama. Za srijedu je planirana javna rasprava koja zahtjeva promjenu gradskog odjela koja bi se pred glasačima mogla naći u novembru.

Najava tužbe dolazi isti dan kada je sud dozvolio javno gledanje videa sa tjelesnih kamera dvojice policajaca.

XS
SM
MD
LG