Dostupni linkovi

EU u trci za vakcinom za COVID-19 ublažava propise o GMO


Evropska komisija je u sklopu nove strategije o vakcinama predložila da se privremeno ublaže strogi propisi EU o genetski modifikovanim organizmima (GMO) kako bi se ubrzali razvoj vakcine i lečenje od COVID-a 19.

Potencijalne vakcine na kojima rade farmaceutske kompanije poput Astra Zeneke i Džonsona i Džonsona sadrže GMO ili se sastoje od GMO.

Brisel je spreman da ublaži stav o GMO da bi se u kliničkim ispitivanjima vakcine za korona virus koja uključuju više zemalja izbegla "uska grla".

Važeće zakonodavstvo o GMOne poznaje hitne situacije već su procedure veoma kompleksne i dugotrajne, navodi Komisija i ukazuje "da postoje znatne razlike u nacionalnim procedurama za sprovođenje GMO direktiva".

Počelo ispitivanje antitela protiv COVID-19 na ljudima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:14 0:00

Predloženo derogiranje, koje treba da odobre Evropski parlament i Savet EU, trajalo bi koliko i opasnost po javno zdravlje od COVID-a 19, navela je Komisija.

Labavija pravila bi se primenjivala ne samo na klinička testiranja vakcine za COVID-19, već i za lečenje, navodi se u saopštenju Komisije.

Međutim, kako se dodaje, pre stavljanja u promet svejedno će se tražiti dokaz o poštovanju dobre proizvođačke prakse i procena uticaja na životnu sredinu.

Komisija je pozvala da se predlog usvoji što pre kako bi se klinička ispitivanja vakcine u Evropi omogućila u što kraćem roku.

'Izložite me COVID-u 19'
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:19 0:00

XS
SM
MD
LG