Dostupni linkovi

Direktor FDA sumnja u Trumpova predviđanja o vakcini


"Ne mogu predvidjeti kada će vakcina biti dostupna", rekao je u nedjelju direktor američke Savezne uprave za lijekove (FDA) Stephen Hahn. Pitanje o vakcini na korona virus Hahnu su postavili novinari nakon što je predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump nagovijestio da bi “vakcina” protiv korona virusa mogla biti spremna "mnogo prije kraja godine", prenosi BBC.

Han, koji je član krizne grupe Bele kuće za korona virus, dodao je da će se "razvoj vakcine zasnivati na podacima i nauci".

"Želim se zahvaliti naučnicima i istraživačima širom zemlje, pa čak i širom svijeta, koji su na čelu naših historijskih napora za brzo razvijanje i pružanje životnih tretmana i na kraju vakcine”, rekao je Trump tokom obraćanja u povodu Dana nezavisnosti u Bijeloj kući. Drugi stručnjaci su ranije predvidjeli da bi vakcina protiv COVID-19 mogla da bude dostupna najranije polovinom 2021. godine.

Vakcina za sve? Pojačani napori zemalja za pristup
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:06 0:00

Od posljedica korona virusa u SAD-u umrlo je skoro 130 hiljada osoba, a posljednjih dana povećan je broj oboljelih i sada iznosi 2,8 miliona osoba.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je u junu da naučnici možda nikad neće moći napraviti efikasnu vakcinu protiv korona virusa.

"Procjena je da ćemo možda imati vakcinu u roku od jedne godine", rekao je šef WHO. "Ako se ubrza, moglo bi biti i manje od toga, ali za nekoliko mjeseci. To kažu naučnici," prenosi BBC.

U toku je oko 120 istraživanja za pronalazak vakcine. Univerzitet Oxford i Imperial College u Londonu počeli su testiranje na ljudima.

Američki zdravstveni zvaničnici izrazili su oprezni optimizam da će vakcina biti proizvedena do kraja 2020. ili početkom 2021. godine. Ranije ove sedmice, američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci, izjavio je da sigurnost i djelotvornost vakcine protiv COVID-19 trebala biti poznata u "ranu zimu”. Fauci je rekao da će neka ispitivanja vakcine ovog mjeseca ući u posljednje faze procesa testiranja.

"Možda ćemo moći barem znati imamo li sigurnu i efikasnu vakcinu do rane zime, kasne zime, početka 2021. godine", rekao je Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti.

Inače, Fauci je ranije izjavio da bi bio zadovoljen vakcinom za korona virus koja je djelotvorna od 70 do 75 posto, ali da nepotpuna zaštita u kombinaciji sa činjenicom da se mnogi Amerikanci neće vjerovatno vakcinisati neće dovesti do zaustavljanja epidemije.

Prema istraživanju CNN iz maja mjeseca svaki treći Amerikanac je kazao da ne želi da bude vakcinisan čak i ako to bude široko dostupno i jeftino.

XS
SM
MD
LG