Dostupni linkovi

Graničnom policajcu pet mjeseci zatvora zbog kršenja odluke Savjeta ministara BiH


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Pripadnik Granične policije Bosne i Hercegovine (BiH) Rajo Kikić osuđen je na pet mjeseci zatvora pred Sudom BiH zbog traženja i primanja mita u iznosu od 20 evra, saopšteno je iz Suda BiH.

˝Optuženi Rajo Kikić kriv je što je dana 16. marta, u svojstvu službenog lica, graničnog policajca na Međunarodnom graničnom prelazu Brčko, vršeći poslove kontrole putnika i vozila, zahtijevao i primio dar kako u okviru svoje funkcije ne bi zabranio ili odbio ulazak u BiH za tri osobe iz Austrije, iako je to bio u obavezi po odluci Savjeta ministara BiH od 15. marta kojim se propisuju dodatni uslovi za ulazak stranaca u BiH˝, navodi se u obrazloženju presude Suda BiH.

Odlukom Savjeta ministara BiH od 15. marta bio je zabranjen ulazak stranim državljanima u Bosnu i Hercegovinu sa područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, među kojam je bila i Austrija.

Optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru od 18. marta do 6. maja. Presuda je donesena nakon sporazuma o priznanju krivice.

XS
SM
MD
LG