Dostupni linkovi

Vijeće ministara BiH: Nove mjere za ulazak stranaca


predsjedavajući Vijeća ministara BiH
predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Na prijedlog Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine (BIH) Vijeće ministara je u nedjelju na vanrednoj telefonskoj sjednici donijelo odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

"Zabranjuje se ulazak stranim državljanima koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu sa područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, a posebno iz: provincija NR Kine (Wuhan), Južne Koreje, Japana, Italije, Irana, Francuske, Rumunije, Njemačke, Austrije, Španije, Švicarske i Belgije", saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

U saopštenju se navodi da stranac može ući u Bosnu i Hercegovinu isključivo sa važećim pasošem, a stranom državljaninu kojem se zabranjuje ulazak na teritoriju Bosne i Hercegovine Granična policija BiH, na zahtjev stranca, izdaje rješenje o odbijanju ulaska u skladu sa Zakonom o strancima.

Vijeće ministara BiH zadužio je Ministarstvo vanjskih poslova BiH da o realizaciji ove Odluke obavijesti diplomatsko konzularna predstavništva. Odluka stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u Službenom glasniku BiH.

U BiH je do sada, uključujuči najvnoviji slučaj, registrovano ukupno 24 slučajeva zaraze, od čega je 20 u bh entitetu Republika Srpska.

XS
SM
MD
LG