Dostupni linkovi

Direktor Granične policije BiH suspendirao pet policajaca, Tužilaštvo traži pritvor za jednog


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je određivanje mjere pritvora za Raju Kikića, graničnog policajca koji je pustio u zemlju tri osobe iz Austrije, bez upućivanja na bilo kakav sanitarni ili zdravstveni pregled i bez važećih putnih isprava.

“Osumnjičeni je pod istragom da je tražio i dobio dar, kako bi protivno zakonskim odredbama i mimo previđenih zdravstvenih i sanitarnih procedura, na graničnom prijelazu Brčko, pustio u BiH troje putnika koji su došli iz Hrvatske a prethodno su bili i u drugim zemljama”, piše u saopštenju iz državnog Tužilaštva.

Austrija je jedne od zemalja sa intenzivnom transmisijom korona virusa.

“S obzirom da se radilo o mlađim osobama sa intenzivnim društvenim kontaktima i kretanjem, navedenim postupkom osumnjičeni je prouzročio veliku opasnost po zdravlje i živote građana BiH”, navodi se u saopštenju.

Osobe koje su propuštene u BiH, pronađene su i nad njima je proveden postupak u skladu za uvedenim mjerama i odredbama o samoizolaciji.

Kako je saopšteno iz Tužilatštva nakon ispitivanja osumnjičenog, koji se branio ćutnjom, postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni criminal i korupciju, uputio je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Direktor policije suspendirao pet policajaca

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić, danas je donio rješenje o privremenoj suspenziji iz Granične policije BiH za pet policijskih službenika, pripadnika Jedinice granične policije Brod, saopšteno je iz Granične policije.

Suspendovanim policijskim službenicima stavlja se na teret teret da su na Međunarodnom graničnom prijelazu Bosanski Brod u noći 5./6. marta ove godine izvršili više koruptivnih djela na način što su u više navrata od osoba koje su prelazile državnu granicu, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, a da ne izvrše službene radnje koje su bili dužni izvršiti sukladno Zakonu o graničnoj kontroli BiH, zahtjevali i primili dar, novac u neutvrđenom iznosu.

Kako piše u saopštenju, postoji osnovana sumnja da su navedenim radnjama suspendirani policijski službenici počinili težu povredu službene dužnosti, odnosno da su zloupotrebom službenog položaja narušili ugled policijskog organa.

"Takođe, postoji i osnovi sumnje da su navedeni policijski službenici počinili krivično djelo iz člana 217. stav 2. KZ BiH "primanje dara i drugih oblika koristi", što je zadokumentovano od strane Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH, pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a u skladu sa naredbom Suda BiH", saopštili su iz Granične policije.

Suspenzija navedenih policijskih službenika će trajati do okončanja disciplinskog ili krivičnog postupka.

XS
SM
MD
LG