Dostupni linkovi

Izlazna anketa: Duda u tesnom vođstvu na predsedničkim izborima u Poljskoj


Duda pred pristalicama nakon prvih izlaznih anketa, 12. jul
Duda pred pristalicama nakon prvih izlaznih anketa, 12. jul

Aktuelni predsednik Poljske Andrzej Duda u neznatnoj je prednosti u odnosu na opozicionog kandidata, gradonačelnika Varšave, Rafala Trzaskowskog u drugom krugu predsedničkih izbora u toj zemlji, pokazuje prva izlazna ankete.

Duda je, prema prvim procenama agencije IPSOS, osvojio 50,4 odsto glasova, dok je Trzaskowski dobio 49,6 odsto.

Ishod je tesan, sa 0,8 odsto razlike, što je manje od statističke greške od dva procenta tako da prve ankete ne nagoveštavaju konačan rezultat, saopštila je agencija IPSOS.

"Želim da se zahvalim svima koji su glasali za mene, takođe i kritičarima", rekao je Duda pristalicama nakon što je objavljena izlazna anketa.

Svog rivala na izborima Rafala Trzaskowski, Duda je u govoru pozvao da sa suprugom i decom dođe u Predsedničku palatu, da pruže jedan drugom ruku i okončaju sporove koji su se zaoštrili tokom brutalne predizborne kampanje.

"Govorili smo da će biti tesno i jeste tesno, ali apsolutno sam uveren da ćemo pobediti. Dovoljno je samo prebrojati glasove. Ovo će biti noć nerviranja za sve nas, ali uveren sam da će biti dobro", kazao je pristalicama Rafal Trzaskowski.

Uloga predsednika države uglavnom je ceremonijalna, ali on ima ovlašćenja da ulaže veto na zakone koje predloži parlament.

Ponovni izbor Dude, saveznika vladajuće stranke Pravo i Pravda (PiS), presudan je za vladu da u potpunosti sprovede svoj konzervativni plan, uključujući i reforme pravosuđa za koje Evropska unija tvrdi da narušavaju demokratske principe.

Trzaskowski se obavezao da će iskoristiti predsednički veto ako pobedi kako bi zaustavio bilo kakve dalje reforme pravosuđa koje bi mogle narušiti demokratske norme.

Državna izborna komisija prve delimične rezultate počeće da saopštava od ponedeljka, 13. jula ujutru, a zvanične konačne bi trebalo da saopšti kasno uveče 14. jula.

XS
SM
MD
LG