Dostupni linkovi

Reforma pravosuđa i moguće isključenje Poljske iz EU


Protivnici pravosudne reforme drže zastave Poljske i EU, protestujući ispred zgrade Vrhovnog suda, u Varšavi, Poljska, 4. jula 2018.
Protivnici pravosudne reforme drže zastave Poljske i EU, protestujući ispred zgrade Vrhovnog suda, u Varšavi, Poljska, 4. jula 2018.

Uprkos upozorenjima iz Brisela da narušava nezavisnost pravosuđa i demokratiju u zemlji, poljska desničarska vladajuća stranka nastavlja s reformama pravosuđa kako bi se pooštrila kontrola sudija i eventualno osigurala pobjeda aktuelnom predsjedniku na izborima sljedeće godine.

Novi zakon, koji je izglasan u donjem domu poljskog Parlamenta i koji ide na usvajanje u Senat, u suprotnosti je s normama evropskog prava jer bi kaznio sudije koji se izjašnjavaju za nezavisnost sudstva ili kritikuju vlast - čime se Poljska, prema upozorenju Vrhovnog suda zemlje, približava opciji mogućeg napuštanja Evropske unije ali i autoritarizmu, pišu svjetski mediji.

Zakon za 'ućutkivanje' sudija

Uprkos upozorenjima Vrhovnog suda zemlje da bi Poljska zbog svojih reformi u pravosuđu mogla biti prisiljena da napusti EU, donji dom Parlamenta u petak je odobrio kontroverzni nacrt zakona koji olakšava otpuštanje sudija koji kritikuju pravosudne reforme vladajuće stranke, ističe BBC.

Prema novom zakonu, koji zagovara vlada konzervativne partije Pravo i pravda (PiS), sudije mogu biti kažnjene za učestvovanje u "političkoj aktivnosti". Također, svakom sudiji koji dovodi u pitanje legitimitet ostalih sudija koje je imenovalo Nacionalno vijeće pravosuđa može se izreći novčana kazna, smanjiti plata dok u nekim slučajevima mogu biti otpušteni.

PiS je 2018. promijenio zakon dopuštajući donjem domu Parlamenta - koji je pod kontrolom vladajuće partije - da odabere članove Nacionalno vijeća pravosuđa. Zakon koji je u petak izglasan u donjem domu sada ide na Senat koji, naglašava BBC, zakon može odgoditi ali ne i blokirati ga.

PiS tvrdi da su Poljskoj potrebne reforme kako bi se borila protiv korupcije i učinila pravosudni sistem učinkovitijim, tvrdeći da ga još uvijek prati vrijeme komunizma. No, kritičari se plaše da je to umanjilo nezavisnost pravosuđa u Poljskoj, dok je EU optužila partiju da je od dolaska na vlast 2015. politizirala pravosuđe.

"Pravni Polexit"

U danima kada je Bregzit (Brexit) sve izvjesniji, poljski Vrhovni sud kaže da bi ta zemlja - zbog novog zakona o sudijama - mogla doći u opasnost da napusti Evropsku uniju, piše Vašington post (The Washington Post) ističući da su za razliku od Britanaca, Poljaci među najvećim pristašama EU.

Ukoliko izmjene zakona budu u potpunosti provedene, one bi bile u suprotnosti s pravilima EU koja, ocjenjuju vladini kritičari, možda ne bi imala drugu opciju već da ukine određena prava svojoj centralno-evropskoj članici.

Eksperti smatraju da bi u slučaju prekida provođenja zakona EU pristup Poljske zajedničkom evropskom tržištu također bio upitan. Evropska unija je u pregovorima oko Bregzita pokazala snažnu predanost zaštiti integriteta svog tržišta, ocjenjuje vašingtonski list ističući pak da nijedna EU država članica do sada nije bila protjerana ili de facto suspendovana.

Čini se da Poljska želi slijediti put Mađarske gdje je pravosuđe "manje-više podređeno politici", rekao je za Vašington post Adam Bodnar, nezavisni poljski povjerenik za ljudska prava, dodajući da su mađarski potezi protiv demokratskih institucija dokazali koliko je teško EU institucijama da vrše kontrolu nad državama članicama. Bez obzira na to, rekao je, ukoliko dođe do izmjena zakona o pravosuđu, Poljska se može suočiti s "pravnim Polexitom" i biti odsječena od ključne EU platforme.

Upozorenje Vrhovnog suda prošle sedmice naglasilo je rastuću zabrinutost zbog nezavisnosti poljskog pravosuđa, više od četiri godine nakon što je desničarska partija Pravo i pravda preuzela vlast. Od kada je pobijedila na parlamentarnim izborima 2015. vlada je, ukazuje vašingtonski list, optuživana za vođenje kampanje ućutkivanje onih koji u javnoj sferi kritikuju vlast - od javnih medija do sudova.

Represija – tužan izraz nemoći

Vrhovni sud Poljske, koji je u svom saopštenju izrazio bojazan da će zbog prijedloga za reformu pravosuđa zemlja možda morati da napusti EU, također smatra da je predložena reforma "očigledno" kreirana kako bi predsjednik zemlje Andžej Duda izabrao novog glavnog sudije prije predsjedničkih izbora u maju 2020. godine, ističe Indipendent (The Independent).

"Zato bih tražila da se mržnja prema sudijama i sudovima prestane koristiti kao oružje u borbi za vlast, pogotovo jer je represija, kao i 1981., bila tužni izraz nemoći, a ne manifestacija snage", izjavila je predsjednica Vrhovnog suda Malgoržata Gersdorf.

List podsjeća da je u junu Evropska unija donijela presudu proglasivši nezakonitim poljski zakon koji je prisilio sudije Vrhovnog suda na odlazak u prijevremenu penziju, čime je prekršena nezavisnost suda. Također, Evropska mreža Vijeća za pravosuđe oduzela je poljskom Vijeću pravosuđa glasačka prava zbog zabrinutosti da to tijelo više nije nezavisno od vlade.

Poljska se pridružila Evropskoj uniji 2004. godine i glavni je korisnik sredstava EU za poljoprivredu i infrastrukturne projekte. Javna podrška ostanku u EU je snažna, ali rastuće napetosti između vladajuće stranke u zemlji i Brisela pojačane su oko pitanja pravosuđa, ističe Indipendent.

Reforma pravosuđa i pripreme za nove izbore

Promjene u sudstvu glavna su tačka političkog programa poljske vladajuće partije Pravo i pravda, koja je 2015. došla na vlast s porukama o nacionalnom ponosu i skepticizmom prema Evropskoj uniji, te antimigrantskim osjećajima, ukazuje Njujork tajms (The New York Times), ističući kako se vlada u Varšavi odmiče od demokratije i približava autoritarizmu.

Otkako je partija Pravo i pravda započela veću kontrolu nad poljskim pravosuđem, sudije su bile na prvoj liniji otpora, nerijetko izražavajući zabrinutost. Novim zakonom - kojeg je donji dom usvojio u petak - stotine sudija, tužilaca i branilaca suočavaju se s disciplinskim postupcima zbog svojih kritika prema vladi, naglašava ovaj liberalni list.

Pravo i pravda je uveli prve promjene nakon pobjede na izborima 2015. godine. Ubrzo nakon što je ministar pravde spojio svoju funkciju s poslom glavnog tužioca, što je vladi dalo ovlasti nad tužiocima u zemlji, političari su preuzeli kontrolu nad Nacionalnim vijećem pravosuđa koje je zaduženo za izbor sudija. Vijeće je potom krenulo na čišćenje Vrhovnog suda od pravnika starijih od 65 godina – što je, ističe Njujork tajms, uključivalo i prvu predsjednicu Visokog suda Malgoržatu Gersdorf.

List pojašnjava da Vrhovni sud odlučuje o ispravnosti izbora u Poljskoj, a novi zakon o sudijama će omogućiti predsjedniku Andžeju Dudi da odabere zamjenu za sutkinju Gersdorf - koja bi trebao odstupiti s funkcije u aprilu, samo mjesec dana prije izbora na kojima se Duda namjerava ponovo kandidovati.

Njujork tajms dodaje da su Poljaci prošle sedmice protestvovali u 160 gradova širom zemlje kako bi iskazali gnjev zbog predloženog zakona. Demonstranti u Varšavi nosili su transparente na kojima je pisalo: "1956. – okončan staljinizam. 1989. – završen komunizam. 2019.- Zašto ih vraćate natrag?".

XS
SM
MD
LG