Dostupni linkovi

Drugi krug predsedničkih izbora u Poljskoj


Drugi krug predsedničkih izbora, Varšava, 12. jul
Drugi krug predsedničkih izbora, Varšava, 12. jul

Skoro 30 miliona građana Poljske u nedelju, 12. jula u u drugom krugu bira izbora za predsednika zemlje, bira između aktuelnog predsednika Andžeja Dude i opozicionog kandidata, gradonačelnika Varšave, Rafala Trzaskowskim.

Izbori se zbog epidemije virusa korona odvijaju uz pojačane sanitarne mere, a svako ko je u karantinu ili se plaši zaraze može da pošalje svoje glas poštom.

Centar za bezbednost vlade Poljske poslao je 11. jula građanima na mobilne telefone sms upozorenje da stariji sugrađani, trudnice i majke sa decom do tri godine imaju prednost kada dođu na birališta i da ne moraju da čekaju u dugim redovima kao u prvom krugu 26. juna.

Tada je među 11 kandidata predsednik Duda osvojio 43 odsto glasova, dok je opozicioni gradonačelnik Varšave Trzaskowski osvojio 30 odsto glasova.

Duda, saveznik vladajuće nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS), suočava se sa liberalnim gradonačelnikom, članom centrističke opozicione Građanske platforme.

Uloga predsednika države uglavnom je ceremonijalna, ali on ima ovlašćenja da ulaže veto na zakone koje predloži parlament.

Predizborne ankete pred drugi krug najavljuju neizvestan ishod. Državna izborna komisija najavila je da će rezultati glasanja ovog puta biti poznati kasnije.

Gradonačelnik Varšave najavljuje da će se "boriti za snažnu državu i demokratiju".

PiS se pak oslanja na Dudu da progura svoje zakonodavstvo, posebno reforme pravosuđa za koje Evropska unija tvrdi da narušavaju demokratske principe.

U kampanji pred drugi krug kandidati nisu uspeli ni da se sretnu na istom mestu, odbijajući da dođu u "tuđu" televiziju, već su je organizovali kao monolog sa praznom govornicom za protivkandidata.

Duda uz podršku premijera Mateuša Moravjeckog i lidera vladajuće stranke Jaroslava Kačinjskog nastojao je da mobiliše birače preteći da bi izbor Trzaskowskog značio da Poljska postaje "prirepak" Nemačke, "preplavljena LGBT ideologijom", "uništenih tradicionalnih vrednosti i sa elitama koje se bogate".

Trzaskowski je pozivao da se stane na kraj urušavanju po Ustavu nezavisnih institucija, da se zakopaju duboki rovovi u poljskom društvu.

Vladauća stranka pokušala je da organizuje izbore u redovnom terminu 10. maja u jeku epidemije korona virusa kada su ankete pokazivale da Duda ima podršku 60 odsto birača i garantovanu pobedu već u prvom krugu, ali su na kraju pod pritiskom optužbi da se igraju zdravljem Poljaka, izbori odloženi za kraj juna.

XS
SM
MD
LG