Dostupni linkovi

Duda pobjednik prvog kruga izbora u Poljskoj


Poljski predsjednik Andrzej Duda
Poljski predsjednik Andrzej Duda

Poljski predsjednik Andrzej Duda osvojio je najviše glasova u prvom krugu izbora, pokazali su u utorak konačni rezultati, dok se pažnja javnosti okreće prema drugom krugu zakazanom za 12. juli za koji se očekuje da će donijeti neizvjesnu borbu.

Duda, saveznik vladajuće nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS), suočit će se u drugom krugu s liberalnim gradonačelnikom Varšave Rafalom Trzaskowskim, članom centrističke opozicione Građanske platforme.

Uloga predsjednika države uglavnom je ceremonijalna, ali on ima ovlasti da ulaže veto na zakone koje predloži parlament.

Trzaskowski će biti u poziciji da blokira zakone koje predloži donji dom parlamenta kojim dominira PiS ukoliko mogne uvjeriti pristalice ostalih kandidata da ga podrže i omoguće mu predsjedničku poziciju.

Duda je osvojio 43,50 posto glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora. Trzaskowski je na drugom mjestu s 30,46 posto, pokazuju rezultati.

"Glasač koji je glasao za (kandidata ekstremno desničarske Konfederacijske stranke) Krzysztofa Bosaka ili (nezavisnog kandidata) Szymona Holowniu može birati između saradnje s vladom i borbe predsjednika s vladom naredne tri i po godine", izjavio je portparol vlade Piotr Muller, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG