Dostupni linkovi

NIN: Apelacioni sud ponovo odlučio u korist nedeljnika u sporu sa ministrom Stefanovićem


Naslovnica NIN-a iz juna 2016. godine zbog koje je ministar tužio taj nedeljnik
Naslovnica NIN-a iz juna 2016. godine zbog koje je ministar tužio taj nedeljnik

Apelacioni sud u Beogradu po drugi put je poništio presudu Višeg suda u Beogradu po kojoj su nedeljenik NIN i novinarka tog lista Sandra Petrušić ministru policije Nebojši Stefanoviću zbog navodne povrede časti i ugleda trebalo da plate 300.000 dinara, a samim tim i obavezu glavnog i odgovornog urednika Milana Ćulibrka da tu presudu objavi u NIN-u, saopštio je nedeljnik NIN na svojoj Facebook stranici i Tviteru.

„Naslovom „glavni fantom iz Savamale“ slikovito se i figurativno ukazuje na političku odgovornost ministra policije za ponašanje MUP-a prilikom rušenja u Hercegovačkoj. Takvo poređenje predstavlja dopušten vrednosni sud koji ima činjeničnu podlogu i u izveštaju Zaštitnika građana“, navodi se u presudi, koju je Apelacioni sud objavio na svom sajtu 10. jula, saopštio je NiN.

Kako je naveo NIN u saopšteju, po presudi od 14. maja koja je na sajtu Apelacionog suda objavljena 10. jula, Stefanović je dužan da Sandri Petrušić i NIN-u u roku od 15 dana isplati 73.200 dinara za troškove parničnog postupka.

Podsetimo, Stefanović je 2016. godine tužio kao građanin novinarku NIN-a Sandru Petrušić, glavnog urednika tog lista Milana Ćulibrka i nedeljnik NIN, zbog teksta "Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale" objavljenog 16. juna 2016. godine, a koji je bio i na naslovnoj strani ovog nedeljnika.

Prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu Sandra Petrušić, Milan Ćulibrk i Društvo za novinsko izdavačku delatnost "NIN" d.o.o. Beograd bili su obavezani da na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda solidarno isplate Stefanoviću 300.000 dinara sa zakonskom zateznom kamatom, kao i da presudu objave u prvom sledećem izdanju NIN-a.

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je ovu presudu i pravosnažno odbio Stefanovićev tužbeni zahtev za isplatu 300.000 dinara na ime odštete.

XS
SM
MD
LG