Dostupni linkovi

Usvojena rezolucija o političkom i građanstvom jedinstvu u odbrani vrednosti naroda Kosova


Ilustrativna fotografija

Skupština Kosova usvojila je rezoluciju o “Političkom i građanskom jedinstvu u odbrani vrednosti naroda Kosova” od deset tačaka na predlog poslanice Alijanse novo Kosovo Mirljinde Sopi Krasnići.

Jedna od tačaka navodi da Skupština Kosova poštuje Specijalizovana veća u Hagu i zahteva da se njihov rad zasniva na poštovanju zakona Kosova i međunarodnih pravila njenog funkcionisanja, i da veća budu fer i nepristrana u tretiranju svih predmeta.

„Skupština Kosova izražava zabrinutost zbog mogućih krešenja procedura prilikom objave određenih imena iz nepotvrđenog nacrta-optužnice protiv pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova“, dodaje se u jednoj od tačaka, a aludira na nedavno objavljivanje saopštenja Specijalizovanog tužilaštva da je protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednika Demokratske partije Kosova Kadrije Veseljija podneta na razmatranje optužnica za ratne zločine.

Dodaje se da je „Republika Kosova kontinuirano bila spremna da dokaže pravednost odbrambenog rata OVK-a i da je i danas spremna da isto uradi sa Specijalizovanim većima“.

Dodaje se da je čista borba OVK-a nekoliko puta bila dokazana u međunarodnim procesima kao što su oni koji su bili pod misijom UN-a na Kosovu, UNMIK, u Međunarodnom tribunalu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, misiji EU na Kosovu, EULEX i domaćim sudovima.

U rezoluciji se takođe navodi da Skupština smatra da je „političko i građansko jedinstvo neophodno u odbrani oslobodilačkog rata OVK-a i naroda Kosova“.

Skupština putem rezolucije „naglašava činjenicu da je na Kosovu država Srbija počinila etničko čišćenje, tako što je proterala oko milion građana, ubila 12 hiljada civila među kojima 1.300 dece, počinila više od 400 masakra, silovala oko 20 hiljada žena i devojaka, te uništila imovinu građana, te kulturne, verske i istorijske spomenike i infrastrukturu Kosova“.

Skupština takođe zahteva da se što pre reši pitanje nestalih lica, i uspostavljanje pravde za sve žrtve zločina Srbije nad narodom Kosova.

„Ćutnja nad tim zločinima na Kosovu se shvata kao amnestija i tolerisanje srpskih zločina počinjenih na Kosovu“, dodaje se u rezoluciji.

Rezolucija je usvojena 61. glasom poslanika Skupštine Kosova.

Inače, rezolucije usvojene u Skupštini nemaju obavezujuć karakter, već odražavaju političku volju.

XS
SM
MD
LG