Dostupni linkovi

Tači saopštio da u ponedeljak putuje u Hag


Bilbord podrške Tačiju i Veseljiju u centru Prištine
Bilbord podrške Tačiju i Veseljiju u centru Prištine

Predsednik Kosova Hašim Tači (HAshim Thaci) saopštio je posredstvom Fejsbuka da na poziv specijalizovanog tužioca u ponedeljak putuje za Hag na intervju povodom optužnice za ratne zločine.

Tači je naveo da su se mnogi pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova u poslednje dve decenijesuočili sa pravdom, od UNMIK-a, Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, EULEKS-a, pa do lokalnih sudova.

“Kosovo je, iako je bilo žrtva, sarađivalo sa pravosudnim organima po pitanju ratnih zločina. U poslednje dve godine, Specijalizovana veća su obavila razgovor sa mnogim saborcima u zemlji i inostranstvu”, napisao je Tači.

“Dok se moji saborci I ja dostojanvstveno i sa integritetom suočavamo sa međunarodnom pravdom, pozivam vas da se ujedinjeno suočimo sa izazovima koji su pred zemljom. Građansko jedinstvo, međuetnički suživot, institucionalna stabilnost i vera u institucije neophodni su kako bi Kosovo oživelo svoju viziju da bude deo NATO-a, EU i kako bi očuvalo doživotno prijateljstvo sa Sjedinjenim Državama”, dodao je on u objavi.

Tači je inače 29. juna izjavio da će, ukoliko navodi iz optužnice budu potvrđeni, istog časa podneti ostavku kao predsednik i da će se suočiti s njima.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu je pre dve nedelje obavestilo javnost da je pre dva meseca, 24. aprila, Specijalizovanom veću podnelo na ispitivanje optužnicu kojima se predsednik Kosova Hašim Tači i bivši predsednik Skupštine i aktuelni poslanik Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji, te „druga lica“, terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da se Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

XS
SM
MD
LG